• Početna
 • O Srbiji
 • Okruzi
 • Info kutak
 • Magazin
 • Reference
 • Kontakt

 • Član 5 godina

  ERGELA LJUBIČEVO

  Konjički klubovi Požarevac

  Adresa: Ljubičevo bb, Požarevac
  Facebook

  Jednu od najstarijih ergela u Srbiji (1853) osnovao je knjaz Miloš Obrenović i "na pašnjacima kraj Velike Morave uzgajao najbolje konje, a u stoletnim hrastovim šumama pripremao svinje za Beč i Peštu."

  Pretpostavlja se i da je ergela nastala iz materinske ljubavi kneginje Ljubice za najstarijeg sina Milana, koji je često bio bolestan, želeći da stvori prebivalište daleko od gradske prašine.

  Tako je knjaz Miloš naredio da se čitav put od imanja do Požarevca zasadi hrastovima. Podignut je konak i nekoliko štala u kojima je knjaz držao svoje konje. To svoje imanje, na kome je nastala ergela, poklonio je državi.

  Ime Ljubičevu je dao knez Mihailo, u znak sećanja na svoju majku, kneginju Ljubicu, suprugu knjaza Miloša. "Oaza mira i tišine", kako česti posetioci nazivaju ergelu, preživljavala je život nacionalne istorije ali je uvek, posle teških dana, dolazio preporod. Početkom XX veka, ergela je izrasla u konjarsku instituciju evropskog ranga i imala je oko 500 grla plemenite rase.

  Ako niste poznavalac konjarstva i konjičkog sporta, verovatno Vam imena grla Ljubičevac, Kastor, Remoz, Hajdžan neće nešto značiti ali svi koji su "vezani" za ergelu Ljubičevo, prepoznaće u njima osvajača "Triple krune", nepobeđenog galopera, pepinjera.

  Posetiocima se pruža organizovano razgledanje ergele, prikaz detalja iz programa Igara -Ljubičevski višeboj, vožnja fijakerom, upoznavanje i razgledanje trofejne sale, obilazak spomenika koji je podignut u znak uspeha grla Ljubičevca. Naime, Ljubičevac je 1974. godine osvojio pobedu u sve tri klasne trke i triplu krunu. Za ergelu Ljubičevo je vezana turističko-sportska manifestacija Ljubičevske konjičke igre.

  FOTO
  Pohvalite
  Bio / Bila sam ovde
  Prijavite grešku!
  Pošaljite poruku
  RADNO VREME
  Ponedeljak 07:00 - 15:00
  Utorak 07:00 - 15:00
  Sreda 07:00 - 15:00
  Četvrtak 07:00 - 15:00
  Petak 07:00 - 15:00
  Subota 07:00 - 15:00
  Nedelja Ne radimo