Stevan Kren - prvi školovani pivar u Čačku
31.07.2022 - 20:51:26

Stevan Kren - prvi školovani pivar u Čačku

Jedan od važnih stubova razvoja Čačka bila je i porodica Kren. Njen rodonačelnik Ferdinand, prevalio je daleko put od skromnog pintera iz Rume do jednog od najvećih industrijalaca u Srbiji. U braku sa zanosnom Franciskom dobio je sina Stevana, koji je i sam ostavio neizbrisiv trag u istoriji ovog grada na Zapadnoj Moravi. 

Stevan Kren - prvi pivar Čačka

Ne znamo da li je poslovni uspeh Ferdinandu usledio nakon pranja ruku u Moravi, ali Stevanov je bio posledica pametnih odluka roditelja. Činjenica je svakako da je Stevan povukao crtu uspešnog poslovnog čoveka od svog oca, ali je obrazovanje koje su mu roditelji obezbedili imalo presudnu ulogu za uspeh koji je usledio.

Stevan je bio prvi školovani pivar u Čačku. Školovao se u Beču i u Čačak donosi nova znanja iz pivarstva, širi i modernizuje proizvodnju. Ječam su, kao i ostali pivari, uglavnom nabavljali u Srbiji, a hmelj su uvozili iz Bavarske i Austrougarske. Proizvodnja je brzo rasla, Кrenovi su gradili nove podrume i zakupljivali magacine i ledare u većim gradovima: Trsteniku, Кraljevu, Užicu, Gornjem Milanovcu. Imali su veoma razvijenu trgovačku mrežu. Stevan je osnovao Srpsko električno društvo "Ovčar i Кablar", pokušavao je da izgradi električnu centralu na Moravi, ali nije naišao na razumevanje administracije pa u tome nije uspeo. Nezavršeni tunel u Ovčar Banji i danas svedoči o ovom pokušaju Stevana Кrena. Pored razvoja pivare, njegova najveća tekovina je izgradnja hotela "Кren", koji je sve do danas ukras grada na Moravi. Sagrađen je 1900. godine, u stilu secesije, tri godine pre najpoznatijeg beogradskog hotela "Moskva". I dalje je centar političkih, društvenih, ekonomskih i kulturnih zbivanja, u njemu se održavaju skoro sva značajna dešavanja. U njemu su održavane prve filmske i pozorišne predstave u Čačku, igranke, poslovni razgovori, čekale se Nove godine.

Prvi klavir u Čačku 

Stevan iz Beča nije doneo samo znanje. Lepa Paulina Štelcer zbog Stevana je ostavila carsku metropolu, balove i raskošan život i došla u mali Čačak. Govorila je nekoliko jezika, svirala klavir i puno je uticala na kulturni razvoj Čačka. Donela je prvi klavir i osnovala prvo pevačko društvo u Čačku i Šumadiji. Sa suprugom Paulinom imao osmoro dece, dva sina i šest ćerki. Dva sina i dve ćerke su rano preminuli a četiri ćerke: Sofija, Ljubica, Franciska i Emilija živele su u kući sve do udaje. Stevan je umro 1919. godine, a Paulina je poživela do 1957. uz skoro svakodnevna okupljanja sa ćerkama i njihovim porodicama. Ljubica i Emilija su živele u Čačku, a Franciska i Sofija u Beogradu, ali su i one bile vezane za Čačak pa su tamo često odlazile.

Posle Stevanove smrti Pivaru vode supruga Paulina i zet Svetolik Stanković, muž njihove ćerke Ljiljane. Pivara postaje akcionarsko društvo, menja naziv u "Parna pivara a.d. Кren i Stanković" i sve do rata radi veoma uspešno.

Posle Paulinine smrti u porodičnu kuću se vraća ćerka Emilija Baudiš, koja tu živi sve do smrti 1984. godine. Ona je poslednji član porodice Кren koji je živeo u toj kući. Samo šest meseci posle njene smrti kuća je porušena, zajedno sa kafanom "Pivara", iako je bilo predviđeno da se stavi pod zaštitu države kao spomenik kulture. Na njenom mestu kasnije je izgrađena Čačanska banka. Jedini svedok Кrenovih na prvobitnoj lokaciji bio je stari platan koji se nalazio pored kuće. Posađen iste godine kada je napravljena kuća, odolevao je zubu vremena sve do maja 2017. godine, kada više nije mogao da izdrži. Od nepokretnih stvari prvog čačanskog industrijalca na izvornoj lokaciji, nije ostalo ništa

 

Za pedesetak godina Ferdinand i Stevan izgradili su desetine kuća, industrijskih, ugostiteljskih i drugih objekata. Bili su veliki neimari i industrijalci. Na porodicu Кren danas podseća samo jedna mala ulica i hotel "Beograd", čiji raniji naziv nije poznat ni mnogim čačanima. Ukoliko ste u poseti Čačku, svratite i do Muzeja grada jer zahvaljujući potomcima Krenovih u Muzeju Čačka mogu se videti neki predmeti iz vlasništva Ferdinanda i Stevana Krena.