Najstarija zabeležena psovka u Srba: šta se to (i da li se) otelo iz ustiju cara Dušana? (1. deo)
22.12.2022 - 21:53:07

Najstarija zabeležena psovka u Srba: šta se to (i da li se) otelo iz ustiju cara Dušana? (1. deo)

„Marš u p***u materinu! Najstarija srpska brendirana psovka! Prvi put se pominje već u XIV veku! Dokaz o tome postoji možda samo u vatikanskim arhivima, zabeležen iz ustiju Cara Dušana Silnog, oko 1354. godine, prilikom posete papinih legata. Rex Dušan Silni papa legatum in vulva materna misit! – Car Dušan Silni je papine legate poslao u p***u materinu!”

Desi li se kome da u internet pretraživač unese jednu od najsočnije izgovaranih psovki, takvom radoznalcu bi, između ostalih, pretraživač ponudio upravo ovu definiciju. A osim dobro znanog običaja da od srca opsuje, narodu na ovim balkanskim prostorima nikada nije manjkalo inspiracije. Ako bi se sakupio između jednih korica, repertoar pogrdnih reči prosečnog stanovnika Srbije zasigurno ne bi bio tanak.

Dotična definicija se, pak, smatra najstarijom u ovdašnjim kutkovima interneta. Obnarodovao ju je jedan od korisnika rado čitanog satiričnog sajta „Vukajlija“, gde je prvi put rastumačena pre 12 godina. Kako na internetu obično biva, uskoro je otputovala dalje: najpre na jednu rusku društvenu mrežu, a onda su se za nju ponovo zainteresovali ovdašnji (nesatirični) portali.

Ipak, definicija je u međuvremenu dobila i delimičnu varijaciju na temu. U njoj su se, umesto jedne, pojavile tri p***e materine, ali bi nekoliko detalja uvek ostajalo isto – godina u kojoj je sočna psovka navodno prvi put izgovorena, kao i da se otela iz ustiju cara Dušana Silnog.

Koliko se može verovati „onlajn“ anegdotama?

Desetak godina nakon što se premijerno pojavila na vebu, poreklo jedne od najpopularnijih psovki bilo je tema svih čitanijih portala. Svi su je preneli manje-više od reči do reči, pa nije naizgled bilo mnogo razloga da se sumnja u njenu verodostojnost.

Ipak, u eri digitalizovanih anegdota, kada se mnoge ispostave kao relativno izvitoperene, ispostavilo se da je i anegdota o najstarijoj psovki bila relativno upitna. „Radnja fabule“ je, pak, ostala ista: papin izaslanik došao je u posetu caru Dušanu, ali umesto replike kakava bi priličila vladaru, Dušan Silni ga je počastio bezobraznom uzreč(en)icom.

Pisalo se i da je o dotičnom susretu ostao originalan izveštaj u Vatikanu. Ovo je takođe bio detalj obnarodovan u vidu digitalizovane anegdote, koja veli da je car dotičnog legata „oterao u ’tres vulves matres’“ – u prevodu, u tri p***e materine.

Najzad, valjalo se posavetovati i sa zvaničnom istorijom – bar onoliko koliko su to dozvoljavali artefakti stari u proseku 7 vekova. A na potencijalno razočaranje verovatelja u zanimljive istorijske crtice, prvi detalj koji u njima nedostaje upravo je najstarija ovdašnja psovka.

...I šta se zaista dogodilo na carevom dvoru

Elem, prva upitna sitnica nije toliko vezana za samu istoriju, koliko za jezik na kome je nepristojna uzreč(en)ica navodno zabeležena. Pre svega, „tres vulves matres“ na latinskom nije gramatični ispravno – umesto reči „matres“, kako vele anegdote, ispravno bi bilo „matris“. Druga upitna stavka beše da psovka možda nije ni zabeležena ni izrečena. Tačnije, ne postoji neposredan dokaz da je car Dušan uopšte počastio papinog legata pogrdnom replikom.

U anegdotama je, s druge strane, bilo i pokoje zrnce istine. Susret cara Dušana i papinog legata dogodio se 1354. godine na srpskom dvoru, a zvanična istorija ga pamti kao prilično neprijatnog.

Na dvor je te godine papa Inoćentije VI uputio jednog od glavnih biskupa u svom poslanstvu. To je bio učeni Francuz Petar Toma, koji je imao povoda za neugodnost već pri prvom susretu sa carem. Stefan Dušan je, naime, važio za čoveka „strašnog izgleda“, jer je u ono vreme od prosečnih ljudi bio prilično krupniji.

Nastaviće se...