• Početna
 • O Srbiji
 • Okruzi
 • Info kutak
 • Magazin
 • Reference
 • Kontakt
 • Egzotika na srpski način: ružičasto jezero Banje Pačir, a nije fotošop
  08.04.2021

  Egzotika na srpski način: ružičasto jezero Banje Pačir, a nije fotošop

  Što smo putovali, putovali smo - tako je glasio opštenametnuti slogan od proleća pandemijske 2020. Kako je korona najpre zatvorila granice, tako je rampa pala i na planove za otisnuti se na neovdašnje destinacije.

  Osujećeni i pomalo razočarani, ovdašnji turisti poveli su se za onim „daj šta daš“. Tada je, pak, počelo da osvanjuje kako i Srbija ima mnogo toga da „da“. Dok je jedan deo namernika otkrivao tradicionalne - ovom predelu i svojstvene lokalitete - izbora je bilo i za one koji su oduvek priželjkivali nešto egzotičnije.

  No, navikli smo i da šarene pejzaže iz dalekih zemalja gledamo mahom na instagramskim profilima. Otuda je još interesantnije bilo videti da „obojenih“ destinacija nema samo na (za većinu nedostupnim) mapama dalekog Istoka ili Južne Amerike. Niti ima pritom potrebe za „fensi“ filterima, pogotovo ako se nađete u jednom skromnom seocetu kraj Bačke Topole.

  Kad priroda podesi svoje filtere i alate

  Spram isfiltriranih igrarija u softverima za obradu slika, jezerce koje pripada geotermalnoj banji Pačir poigralo se drugačijim „alatima“. Priroda je ovde namestila jedno roze vodeno ogledalo, dozvolivši mu i da s vremena na vreme promeni boju.

  Ovaj neobičan prizor potvrđuje da je upravo priroda najveći majstor „fotošopa“. Jezero je, pak, smešteno nadomak severne granice Srbije, na oko 20 kilometara od Bačke Topole i 30-tak kilometara od Subotice. Interesantno je i da mu je publicitet donelo upravo pandemijsko spuštanje rampe na granicama. Tako je došlo i do paradoksa - popularnost banje je porasla, ali su protivpandemijske mere ograničile broj poseta.

  U isto vreme, prvo što se neupućeni zapitaju jeste - u čemu je zapravo trik sa zanimljivom bojom vode? Što se Pačir Banje tiče, priroda je u te svrhe upotrebila i pomoćne alate: riznicu minerala i vodenog bilja. Na prvi pogled, jezerce se doima plitkim, što u osnovi i jeste - oko 1,6 metara u najdubljem, srednjem delu - pa ni lošiji plivači nemaju razloga za strah. U isto vreme, voda ka površini putuje sa nešto veće dubine od oko 1.400 metara.

  Na tom mini-putešestviju dobija i svoju netipičnu boju. Nju duguje slojevima stena bogatim mnoštvom minerala, a u ružičasto su je većinom obojili jod, litijum, natrijum i brom.

  Dodatak mineralima su i alge od kojih takođe nastaje specifična boja. Doduše, oni koji priželjkuju savršenu Instagram fotku, idealno je da posete banju tokom jula i avgusta. Van ovih letnjih meseci, voda je u jezeru sasvim uobičajene, plave boje. Pritom i sama priroda ovde ponovo koristi svoje filtere - intenzitet boje zavisiće od ugla iz kog se jezero posmatra, ali i doba dana i sunčanih intervala. Zbog toga je jezero najružičastije oko podneva, u popodnevnim satima postaje crvenkasto, dok sa zalaskom sunca i boja počinje da bledi.

  Isceljujuća moć boja: praznik za oči, telo i duh

  Pored interesantnog vizuelnog dojma, tu su i oni „doživljajni“. Kada zarone u vodu, posetioci bi mogli osetiti kao da plivaju kroz mleko ružičaste boje. Pritom, od sivkastih i crnih pljosnatih kamenčića i stopala dobijaju masažni tretman, mada bi se miris mogao učiniti pomalo čudnim zbog prisustva joda u vodi.

  Stoga je korisno znati i da se ovaj miris u tkanini zadržava još nekoliko dana. Za odeću se lepe i sićušne, tamnije čestice u vodi, pa se savetuje tuširanje po izlasku iz jezera. Ipak, blagotvorni efekat plivanja osetiće svi kojima se inače preporučuju prirodni, lekoviti tretmani. Bogatsvo minerala ovde ima isceljujuću snagu, tako da glavnoj ciljnoj grupi pripada svako ko boluje od reumatskih i kožnih oboljenja (pre svega, psorijaze), povreda mišića, kao i pojedinih bolesti disanja i vaskularnog sistema.

  Posetiloci banje (a to su većinom stariji ljudi), potvrdiće i da kupanje u jezeru podiže imunitet. Zbog specifičnog sastava vode, Pačir je i poneo sertifikat lekovite banje. Zbog koncentracije minerala, ovo jezero nije samo obojeno, već i slano. Za lekoviti učinak dovoljno je ostati u vodi oko 20-25 minuta.

  Pored lekovitog i vizuelnog ugođaja, geološke osobine su ovom jezeru podesile i prirodni termostat. Voda koja dospe na površinu ima temperaturu od oko 72°C, ali se spušta na prijatnih 30-tak stepeni kada je ohladi spoljašnji vazduh. Kako u okviru banje postoje i dva zatvorena bazena, posetioci mogu dolaziti tokom cele godine.

   

  Vojvođanska plaža bez mora i bez granica

  Iako joj je pandemijska godina neplanirano „bustovala“ reklamu, Pačir Banja je već dobro znana kao lokalni biser banjskog turizma. Meštani mesne zajednice Pačir na ovu ideju su došli još pre više od 15 godina. Pre devet godina uredili su banju, a pre tri godine su uređeni i zatvoreni bazeni. U međuvremenu, turisti (bez obzira jesu li „banjski“ ili tek zaintrigirani interesantnim bojama) na raspolaganju imaju i prigodan propratni sadržaj.

  Lepo uređena plaža, suncobrani i ležaljke, kućice za piknik i skromni restorančić - toliko je bilo potrebno da od jezerceta na severu Bačke postane šareno hit izletište. Osim posetilaca širom Vojvodine, Pačir Banju rado posećuju i gosti s preke, mađarske granice.

  Otuda su se i neke druge granice donekle stanjile. Na primer, glavna preporuka posetiocima je da u restorančiću kraj plaže naruče tradicionalni langoš: „mađarsku“ mekiku sa pavlakom, sirom i belim lukom. Oni koji preferiraju nešto standardnije poručiće pomfrit, palačinke, sladoled ili „nemađarske“ mekike, ili, pak, poneti sopstveni obrok, što je takođe dozvoljeno.

  Sem toga, svako ko u letnjim mesecima propusti ružičastu boju jezera, uhvatiće sličan prizor i van jezerske plaže. Počev od marta do oktobra kada je i najviše sunca, voda u zatvorenim bazenima takođe je rozikaste nijanse.

  Egzotika i tradicija krajolika severne Bačke

  Iako pandemijska godina ne popušta, malo je verovatno da će se u Pačir Banji stvoriti veće gužve. Kapacitet je od prošle godine ograničen na 100 do 350 posetilaca, a najmanje ih je tokom radnih dana u sedmici. Stoga je piknik kraj simpatičnog jezera idealan za instant punjenje baterija.

  Pored toga, namernici na izlet mogu doći u sopstvenoj režiji, iako se Pačir Banja usled porasta popularnosti našla i u ponudama turističkih agencija. No, da je zaista vredna posete, ne svedoči samo nesvakidašnji egzotični krajolik.

  Lokaliteti koje vredi posetiti nalaze se i u neposrednoj okolini. U ovom omanjem kutku severnobačkog okruga nadohvat puta su i neka od popularnijih toponima. Za one koji imaju i viška vremena, u mini-turneju bi se mogla uklopiti poseta jednom od najlepših vojvođanskih dvoraca. Za Fantast se govori da je oličenje mašte pretvorene u stvarnost, začinjene vožnjom fijakerom i autentičnim pričama o vojvođanskim plemićkim porodicama.

  Fantast je i nešto udaljeniji od Pačir Banje, na oko 15-ak kiliometara od Bečeja. U neposrednijoj blizini roze jezera, na 8 kilometara od Subotice, je i ono veće, Palićko - i to ne samo kao jedno od najpopularnijih izletišta, već i destinacija sa zanimljivom pričom o rođenju Olimpijskih igara u Srbiji. Nešto dalje od Subotice, a bliže Bačkoj Topoli, nalazi se i Zobnatica: kolevka konjičkog sporta sa dvovekovnom tradicijom, ali i Muzejem istorije konjičkog sporta sagrađenom u obliku - potkovice.

  *Naslovna fotografija: Google maps / screenshot