Vitina

Vitina - smešten u jugoistočnoj oblasti Kosova i Metohije, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva. Ova oblast koja je takođe poznata pod nazivom Gornja Morava smeštena je u dnu Skopske Crne Gore.

U istorijskim podacima naziv naselja Vitine prvi put se pominje 1258. godine kada je bugarski car Konstantin Tih Asen podario ovo naselje i njegovih 1867 duša manastiru Sv. Đorđa u blizini Skoplja. 1455. godine sproveden je turski popis stanovništva po kome je u ovom selu bilo 105 srpskih porodica na čelu sa hrišćanskim sveštenikom.

Nije sigurno odakle potiče sam naziv naselja, ali veruje se da je možda povezan sa vrbom čije grančice se u narodu zovu vitine.

Najstarija škola u Gnjilanskoj kazi počela je sa radom upravo u Vitini još 1851. godine. Kasnije, oko 1890. godine, Vitini je dodeljena carska dozvola i tako je nastala osnovna škola koja je potom svake godine slavila slavu Sv. Savu. Upravo na datum tog praznika 1900. godine, Todor Vasić je služio u crkvi i školi, besedu je izrecitovao učitelj Stojan Dajić a kumovao je Sava Tajić, epitrop crkveno-školski.

Status varošice Vitina je dobila u Septembru 1927. godine, da bi posle toga postala centar opštine. Međutim već 1934. godine, građani naselja su navodno izrazili želju da se njihov grad ponovo proglasi za selo što im je kralj učinio.

Vredi pomena i da u Vitini postoji kamena crkva iz 1865. godine kao i crkva-brvnara iz 1785.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?