Uroševac

Uroševac- nekada poznat pod imenom Ferizović, ovaj grad je istovremeno i centar opštine istog naziva i smešten je u jugoistočnom delu Kosova i Metohije pa samim tim pripada Kosovskom upravnom okrugu.

Ukoliko ikada rešite da ga posetite, možete ga pronaći u dnu Šar planine na 573m nadmorske visine na južnom obodu Kosovske kotline. Uroševac je smešten tu, na obali reke Nerodimka i u blizini Priština-Skoplje magistralnog puta.

Ovaj grad i uopšteno čitava ta oblast dobila je na značaju u 14. veku kao centar kulture, političkog života i privrede tadašnje srpske srednjovekovne države pod vođstvom dinastije Nemanjići koja se pojavila 1183. godine.

U to vreme na teritoriji koja okružuje ovaj grad izgrađen je niz letnjikovaca, kuća i dvoraca koji su pripadali tadašnjem plemstvu i ovde se odvijala glavnica aristokratskog života. Tu su se plemići okupljali, a vladari donosili značajne odluke u političkom i uopštenom životu zemlje, to je bila oblast koju su obavezno posećivali strani plemići u poseti kao i izaslanici drugih zemalja, značajne ličnosti evropskog plemstva i sl.

Kada je železnička pruga Mitrovica počela sa radom, desila se velika eksplozija naseljenje u ovoj oblasti, Činilo se preko noći su uzduž pruge nicale kuće, zanatske radionice i dućani.

Tu je i saborna crkva Sv. Cara Uroša u centru prikladno imenovanog Uroševca koja pripada raško-prizrenskoj Eparhiji srpske pravoslavne crkve. Crkva je izgrađena u istom dvorištu kao i džamija između 1929-1933 godine, što je u tim danima - kao uostalom i danas - bila retkost. Graditelj koji je bio na čelu tog projekta bio je skopljanski arhitekta Josif Mihailović.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?