Suva Reka

Suva Reka - smešten u centralnoj oblasti Kosova i Metohije, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva. Suva reka se kao naselje pominje prvi put u pisanoj formi 1465. godine. Grad se nalazi na pola puta od Štimlja ka Prizrenu, na magistralnom putu Priština-Prizren.

1689. godine, Đakomo Kaneli di Vinjola upisuje Suvu Reku na svoju mapu izrađenu u bakrorezu i ona se i dan danas čuva u pariskoj Nacionalnoj biblioteci.

U 1980-tim godinama, ruski konzul je zatekao devet domova srpskih Roma u Suvoj reci.

Nekada je ovde stajala srpska pravoslavna crkva sa grobljem, međutim ona je tokom vremena porušena. Takođe postoje navodi da se na nekom bregu podno sela nalazila i isposnica gde su, sudeći po zapisu iz 1880., čuvane nekakve svete mošti okružene monaškim ćelijama, međutim detalji su izgubljeni vremenom pošto su Turci pretvorili isposnicu u tekiju.

Oko 1938. godine dovršena je gradnja nove crkve Sv. Apostola Petra i Pavla, sa kubetom i zvonikom.

Od drugih kulturno-istorijskih spomenika, oko i u blizini grada nalaze se i crkva Sv. Đorđa, izgrađena 1370. godine od strane nepoznatog srpskog vojvode u selu Rečani, i crkva Bogorodice Odigitrije, izgrađena 1315. godine od strane Milutinovog kazanca Dragoslava u Mušutištu.

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?