Štimlje

ŠTIMLJE- smešten u južnom delu centralne oblasti Kosova i Metohije, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva.

Štimlje se nalazi oko trideset kilometara udaljenosti od Prištine ka jugozapadu i smešteno je upravo na magistralnom putu koji istu spaja sa Prizrenom. Štimlje se nalazi u blizini razvođa Egejskog, Crnomorskog i Jadranskog sliva.

Kada je reč o istorijskom značaju, Štimlje nosi titulu jednog od gradova u kome se su se nalazili dvorci srpskih srednjovekovnih vladara - jedan od njih smešten je upravo ovde, u lepoj oblasti koja okružuje nekadašnje Svrčinsko jezero. Ovde je obitavao kralj Stefan Dečanski koji je 1326. godine na istoj lokaciji izdao Dubrovčanima povelju povodom carine u Novom Brdu.

Tom poveljom meštani ovog sela bili su obavezni da carevoj zadužbini - tj. crkvi Sv. Arhanđela izgrađenoj u blizini Prizrena - dopremaju vosak i med.

U relativnoj blizini dvorca (nekih 10-tak kilometara ka jugozapadu) takođe je izgrađen Topilovački Grad, upravo da služi kao štit dvoru. Iako do danas nisu opstali ostaci samog dvora, mogu se i dalje naći ostaci utvrđenja, zarasli u gustu šumu te oblasti.

U periodu od 1920-1922. godine, crkva Sv. Arhanđela Mihajla sagrađena je na ostacima i temeljima srednjovekovne crkve koja se nekada ovde nalazila. Ovaj hram posvećen istoimenom svecu smešten je u Raško-prizrenskoj eparhiji i deo je srpske pravoslavne crkve. Sama crkva stoji u pomen srpskim ratnicima koji su izgubili živote u I Svetskom Ratu.

Pored crkve Sv. Aranđela Mihajla, u ovom gradu takođe je smeštena i crkva Sv. Nikole kao i jedina duševna bolnica na Kosovu i Metohiji.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?