Sveti Vasilije-Veliki pravoslavna Srpska slava

Sveti Vasilije-Veliki

14.Januar.2023

14. januar je datum kada se odaje počast Svetom Vasiliju, Velikom arhiepiskopu Kesarijskom koji je rođen oko 329. godine u doba vladavine cara Konstantina.

Vasilije, koji je važio za učenog čoveka svog vremena, je 15 godina izučavao govorništvo, filozofiju, astronomiju i druge nauke u Atini. Njegovi savremenici i prijatelji tokom studija bili su Grigorije Bogoslov i Julijan koji je kasnije postao car odstupnik.
Vasilije i njegov nekadašnji učitelj Evula zajedno su kršteni na reci Jordan. Kasnije je Vasilije postao episkop Kesarije Kapadokijske i na tom položaju ostao gotovo punih 10 godina. Upokojio se relativno mlad, u 50. godini života, 1. januara 379. godine (po starom kalendaru)

Sveti Vasilije Veliki je tokom života učinio velike pomake u propovedanju i širenju pravoslavne hrišćanske vere. Važio je za vrednog, izuzetno učenog i moralno čistog čoveka koji je bio ustrojitelj i stub crkve. Čak je za života dobio nadimak "pčela crkve Hristove" jer se govorilo da kao pčela raznosi med vernicima, a žaoke i ubode jereticima. Zbog toga se na njegov dan tradicionalno uzima kašika meda.

Vasiljevdan se kod Srba slavi kao krsna slava, a kod Grka i Rusa kao imendan.
Postoje mnogi narodni običaji i sujeverja vezana za ovaj dan. Primera radi, u Vojvodini se nekada upražnjavao običaj da se na raskršćima pale vatre na ovaj dan radi pročišćenja i ojačanja sunčeve toplote i svetlosti. Ovo se i dalje upražnjava u nekim mestima.
14. januar je takođe datum takozvanog "Malog Božića" i na ovaj dan se badnjak ponovo unosi u kuću, dolazi položajnik u još jednu posetu i ruča se glava praznične pečenice koja se čuvala do tog dana. Tako se na ovaj datum i dalje u mnogim mestima spaljuje badnjak i poštuju drugi običaj poput mešenja obrednog hleba "vasilice" u čast Svetog Vasilija Velikog.

Smatra se da valja dočekati budno Novu godinu pa se na ovu noć često bde uz gatanje devojaka koja će se od njih i za koga udati te godine. I za ovaj običaj vezuju se mnoge zanimljive tradicije kao na primer u Bosni gde se devojke popnu na tavan i bacaju obuću napolje.Ako obuća padne usmerena od kuće to znači da će se devojka udati.

Danas bi trebalo izbegavati svađe da se ne bi svađali cele godine.

Slava Sveti Vasilije Veliki se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li "pada" u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.