Sveti Stefan- Stevanjdan pravoslavna Srpska slava

Sveti Stefan- Stevanjdan

9.Januar.2023

Stevanjdan je prva krsna slava nakon Božića.

Ovaj dan se za one koji ne praznuju slavu slavi i kao treći dan Božića.Stefan je, prema predanju, bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja siromašnih u Jerusalimu.Zato je nazvan arhiđakonom.
Živeo je u grčkim oblastima Rimskog carstva i smatra se prvim hrišćaninom koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom.Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili.Posle hapšenja usledilo je suđenje na kome je osuđen na kamenovanje do smrti.Prema predanju, poslednje reči Svetog Stefana bile su: “Gospode, ne uračunaj im greh ovaj”.
Кod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan.Najrašireniji običaj je da se na Stevanjdan iznosi božićna slama iz kuće, koja je zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, a onda se ostavlja u štalu,privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napretka.

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i patron-zaštitnik svih vladara iz ove porodice.Njegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata kao i na bazi kovanica.Ovo je bio i razlog više da kraljevi iz dinastije Nemanjića pored svog imena dodaju i ime Stefan. 

Slava Stevanjdan se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li "pada" u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.