Sveta mučenica Paraskeva - Trnova Petka pravoslavna Srpska slava

Sveta mučenica Paraskeva - Trnova Petka

8.Avgust.2023

U Srbiji Svetu Petku Trnovu ( 8. avgust) naš narod često meša sa Svetom Petkom (27.oktobar).

Dve svetiteljke se na ikonama razlikuju po obeležju Svete Petke Trnove, zaštitnice slepih, koja u rukama drži pločicu sa urezanim očima.
Rođena je u Rimu, njeni roditelji su bili hrišćani.
Nakon smrti roditelja, sve svoje imanje razdelila je siromašnima i zamonašila se.
Iako je živela u vreme progona hrišćana, propovedala je Hrista Boga Živoga ne krijući se i ne posustajući u svojoj nameri.
Prvu optužbu zbog propovedanja vere dobila je od Jevreja, izveli su je na sud pred cara Antonina. Car je pokušao laskanjima da je pokoleba u veri u Hrista, međutim u tome nije uspeo.
Nakon tog bezuspešnog pokušaja na glavu su joj stavili usijani šlem. Predanje kaže da je bila čudesno spašena, njene rane su zarasle i napustila je Rim.
U još dva grada su je izvodili pred sudije i mučili, ali silom Božijom ona se brzo oporavljala, čineći pritom velika čudesa.
Čudesa Svete Petke Trnove su pripisavana magijama, a njeni brzi oporavci od mučenja pripisavani su sili i milosti Jevrejskih bogova.
Jednom prilikom Sveta Petka Trnova je rekla knezu: "Isceliše me ne tvoji bogovi, kneže, već Hristos moj, Bog istiniti".
Na kraju su ipak uspeli da pogube svetiteljku mačem, a to je učinio knez Tarasije.

Mošti Svete Petke Trnove su prenete u Carigrad, gde se i danas nalaze.
Na Trnovu Petku koja je ženski praznik, žene ne bi trebalo da mese, kuvaju ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke.

Svetu Petka Trnova se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li "pada" u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.