Član 10 godina

RESTORAN DOMAĆE KUHINJE PAPULI

Restorani Senta

Adresa: Poštanska 46, Senta
Telefon: 024/811-651
Website: www.papuli.info
Facebook
KORISNE INFORMACIJE
Radi nedeljom Radi nedeljom
Parking Parking
Wifi WiFi

Žensko preduzetništvo Žensko preduzetništvo

Elvira Gere Žiroš RESTORAN DOMAĆE KUHINJE PAPULI

Elvira Gere Žiroš

1. Kako ste i u kom trenutku došli na ideju da pokrenete svoj biznis?
Naš restoran ima veoma dugu tradiciju, više od 50 godina. Nisam ja počela ovaj biznis, nego jedna sjajna, skromna i mudra žena, moja mama. Ona je živela u jednom malom selu u Banatu, na Jazovi. Ona je imala 17 godina kada došla u restoran da radi kao konobarica. Kasnije u restoranu je upoznala jednog privlačnog muškarca, mog tatu. Sklopili su brak, i došla sam ja na svet. Mi tako računamo da naš restoran je povezan sa našom porodicom od 1971. kada je mama došla da radi u restoranu. Mama i tata kasnije su preuzeli restoran i postali su vlasnici. Od malog restorana koji je na početku imao 40 sedećih mesta, napravili su tokom godina jedan poznat i priznat restoran ne samo u Senti, nego i u okolini, čak i dalje. Sad ima 100 mesta u restoranu. Ima i prelepu baštu ispred restorana.
2008. godine roditelji su postali penzioneri. Od tog trenutka restoran je na mom imenu. Radila sam sa potpunom podrškom roditelja. Sve je prelepo išlo do 2018. i 2020. Izgubila sam prvo mamu, posle veoma brzo i tatu. Od tada sama vodim restoran. Ali nisam sama, jer tu je moja mala porodica. Moj muž i moja ćerka. Ona sad ima 13 godina. Ne znam da li će preuzeti naš biznis. Sigurno da neću staviti na nju nikakav pritisak, da nastavi naše poslovanje. Ja ću njoj dozvoljavati da sama donese odluku. I ta odluka će biti samo njena. Ali istina je da bih volela da ona nastavi ovu prelepu porodičnu tradiciju – samo njoj još ovo nisam rekla. 😊
Ja sam u Subotici završila Ekonomski fakultet. Posle diplomiranja 3 godine sam radila u Senti u jednoj multinacionalnoj kompaniji. Puno sam učila o poslu i o međuljudskim odnosima. Bilo mi je jako korisno. Znanje i iskustvo još i dan danas koristim u svakodnevnom životu ali i na poslu.
Ja nisam došla do ideje da pokrenem svoj biznis. Meni je život pružio mogućnost jer sam rasla u ovom biznisu koji sad vodim. Nisam ja počela, ali sad već tako osećam da zajedno uzimam dah sa biznisom.

2. Da li ste oduvek želeli da se bavite trenutnom delatnošću?
Odgovor je kratak - ne. Kada sam bila mala htela sam da budem baštovan. Samo nisam volela raditi na zemlji, saditi, kopati. Pa sam pustila ovaj san. Nije mi žao! 😊 Sad radim u ugostiteljstvu. Veoma lepo područje. Nije lak posao ali je stvarno lep. U uvom poslu najbrže dobijemo povratne informacije o našem poslu. Odmah vidim po praznim tanjirima da li je gost bio zadovoljan.

3. Čime se ponosite u Vašem poslovanju?
Moj biznis su počeli roditelji. Stigli su do jednog lepog nivoa, a to nije moj uspeh. Veoma je teško zadržati taj visok nivo. Ponosna sam na to da i dalje držimo poznat kvalitet. Teška su sad vremena ali ja imam planove za budućnost i kako razviti dalje biznis. Uvek razmišljam na dug period.
Veoma sam ponosna na naš najnoviji projekat. Prošle godine (2022.) u septembru, blizu restorana smo otvorili naš smeštajni objekat - sobe sa 4 zvezdice. Sve ja tako napravljeno kako sam je želela. Gosti su veoma zadovoljni. Meni ne treba više. Samo da gost bude zadovoljan jer sam ja već srećna.

4. Koja je tajna Vašeg uspeha? (navedite tri osobine, ponašanja, verovanja ili sposobnosti)
Izdržljivost
Poštovanje tradicije
Vesela ličnost
Orijentisanost ka rešavanju problema, a ne pravljenje problema

5. Koliko je Vaša okolina imala razumevanja i ko Vam je najveća podrška?
Kada sam preuzela restoran cela moja okolina je prihvatila ovu odluku. Danas mi je porodica najveća podrška, moj suprug i moja ćerka. Ali ovde moram da spominjem i ceo tim restorana. Ništa ne bih dostigla bez dobre ekipe. Fluktuacija je mala. Oni su moja druga porodica. Imam 12 zaposlenih.

6. Koja rečenica je Vaša vodilja?
Gledamo napred, idemo napred.

7. Da li imate uzore koji su Vas motivisali ili motivišu za dalji rad?
Nemam. Nikada nisam ni imala. U sebi nađem motivaciju. Ponekad je to veoma lako, ponekad je baš teško. Ali svaki dan imam ili tražim pa i nađem motivaciju za rad.

8. Čega ste morali da se odreknete?
Moja mama, dok je bila sa nama, jako mnogo mi je pomogla i učila me. Pokazala mi je lepu stranu posla. Ali obraćala pažnju i na ružnu stranu posla jer postoji i to.
Danas već sve razumem, što je ona meni rekla.
Ja ne samo da vodim restoran, nego i radim u kuhinji. Zbog toga sam veoma zauzeta.
Preduzetnički život nije lak ženama. Žene žele da budu lepe od ujutru do uveče. Treba da budu snalažljive, obrazovane, pametne i inteligentne na poslu, sa zaposlenima, sa dobavljačima, sa raznim institucijama i kontrolorima. Treba tačno da zna i razume šta je u glavi svog deteta (u ovom slučaju devojčica od 13 godina) i da joj da svakakvu podršku, savet ili da je samo sasluša. Da bude sa porodicom. I pored toga i da savršeno obavlja svoj posao, 7 dana u nedelji.
Od čega da se odreknem? Ničega! Ja sam birala svoj put. Tako živimo i nama je ovako normalno.
Slobodnog vremena retko imam ali ponekada se i nađe. Retko putujemo jer rad u ugostiteljstvu to ne dozvoljava tako lako. Ali svake godine idemo bar 5-10 dana na jedno lepo mesto. Nemam baš puno vremena za moje prijatelje ali zato oni dođu u moj restoran. Popijemo kaficu, jedemo nešto fino i smejemo se. Oni su prihvatili moj životni stil zato smo i prijatelji! 😊
Ovakav život nije lak ali je za mene predivan. Puno radimo ali i vidimo rezultate svog posla. Srećna sam i zadovoljna! 😊

9. Šta je to što Vas je vuklo napred i kako ste se motivisali i kada dođu loša vremena?
Samo jedna reč - preživeti. Bilo kakav problem da se javi ja samo razmišljam kako rešavati? Kako ići dalje? Ako imam problem na poslu ili u poslu uvek o tome razmišljam kako da nađem pravo rešenje ili pravi odgovor.

10. Zbog čega je bolje da žena bude preduzetnica nego da bude zaposlena u nekoj firmi?
Bolje je? 😊 Zavisi samo od nas! Najvažnije da mi donosimo odluke i niko umesto nas. Još važnije da budemo srećne i zadovoljne u svom poslu!

11. Kako biste posavetovali nove preduzetnice ili mlađu Vas da možete?
Ako stvarno hoćeš onda stvarno i možeš! Stalno učite. Mlade žene ako su donele krajnju odluku onda odmah neka krenu na putu ka preduzetničkom svetu. Moraju znati da ovaj put nije ni lak, ni kratak. Da je lak i kratak svi bi bili preduzetnici ali nisu!
Sadašnje i buduće preduzetnice moraju da budu ponosne na sebe.
Još jedan mali savet - ako izgube volju i motivaciju onda treba da idu malo na odmor, par dana. Kasnije će biti zahvalne same sebi. I da nikad ne zaborave zašto su počele.

12. Na skali od 1-10 koliko je izazovno biti žena preduzetnica u Srbiji? (ili to što ste u “muškoj delatnosti”)
Poslednjih godina hrabre i fantastične žene su krčile put za sve sadašnje i buduće preduzetnice, tako da je sada situacija mnogo bolja.

13. Kada ste žena u svetu biznisa, koliko su česte nepristojne ponude?
Kad je žena u svetu biznisa treba da bude svesna da će verovatno dobiti i ovakve ponude, ili skromno udvaranje ili slično. Veoma je važan jak i odlučan ali i inteligentan pristup prema muškom biznis svetu. Tokom godine naučila sam kako treba “ne primetiti” neke stvari. Pravim se da nisam razumela neku rečenicu ili nisam dobro čula. Osmehnem se i moje sledeće pitanje je UVEK u vezi posla. Radim sa poslovnim ljudima i većina razume ovakvo ponašanje.

14. Gde tačno vidite sebe za 5 godina?
Tačno tu gde sam sada -u mom restoranu! Za 5 godina moj restoran će imati novi, prelepi enterijer. Moj smeštajni objekat će imati još soba, prelepu terasu i tada ću početi da nudim i wellness program.
Svi moji gosti su srećni, zadovoljni i imaju osmeh na licu, nevezano da su imali božanstven ručak ili večeru ili prelepo spavali. Lepše nego kući!
Moja porodica i moja ekipa su srećni.
Ništa više ne želim!

 

Saznajte više
Poslujemo od: 1971.
VRSTE PLAĆANJA
Kartice

Tradiciju poštujemo i čuvamo već dugih 40 godina.

U veoma prijatnoj atmosferi, uz ljubazno osoblje, koje Vam je uvek na raspolaganju, i kvalitetnu uslugu, možete probati specijalitet kuće - riblja čorba i riblji specijaliteti.

Nudimo i širok asortiman jela sa roštilja, kao i domaću i internacionalnu kuhinju.

Naš restoran je idealan prostor za organizovanje raznih poslovnih ručkova i banketa do 100 ljudi.

Za ljubitelje žive muzike, vikendom organizujemo dobre svirke.FOTO
RESTORAN DOMAĆE KUHINJE PAPULI, Poštanska 46, Senta
Pohvalite
Bio / Bila sam ovde
Prijavite grešku!
Pošaljite poruku
RADNO VREME
Ponedeljak 09:00 - 23:00
Utorak 09:00 - 23:00
Sreda 09:00 - 23:00
Četvrtak 09:00 - 23:00
Petak 09:00 - 23:00
Subota 09:00 - 02:00
Nedelja 09:00 - 23:00