Podujevo

Podujevo - grad smešten u severo-istočnom delu Kosova i Metohije je centar opštine istog imena i pripada Kosovskom upravnom okrugu. Veoma rani pomeni ovog naselja mogu se naći u turskom tefteru popisa oblasti koje su Brankovići sproveli 1455. godine. U tom dokumentu Podujevo se pominje kao srpsko selo sa 43 kuće u kome se pop Stepan i njegov brat Petar pominju na vrhu spiska. Kasnije, popis Vučtrinskog sandžaka iz 1487. godine takođe govori o gradu pod ovim imenom.

Postoje i podaci pohranjeni u Dubrovačkom arhivu koji pokazuju da su oko 1660. godine trgovci iz Dubrovnika u Podujevu pazarili vunu. Posle toga Podujevo se javlja pod tim imenom kao grad do koga je prodreo Stanoje Glavaš tokom Prvog srpskog ustanka 1806. godine i tu je po navodima izgradio šanac ka Turcima. U periodu Prvog balkanskog rata mogu se naći novinski članci koji govore o oslobođenju Podujeva od strane Srpske vojske sa tačnim datumom 21.10.1912. godine.

Navodno je u ovom selu nekada postojala i srpska srednjovekovna seoska crkva, ali nisu sačuvani podaci o njenoj tačnoj lokaciji. Ipak, postoje procene da se najverovatnije nalazila na današnjem brdu Merćezu koje je u tim danima Turcima služilo kao utvrđenje i granična kula. Navodno je po završetku I Svetskog Rata na ovom brdu izgrađena crkva Sv. Iliji, ali je ista porušena već u II Svetskom Ratu od strane Nemaca i albanskih fašista.

Crkva je na kraju ponovo izgrađena i obnovljena 1971. godine, a ovde je smeštena i još jedna crkva posvećena Sv. Andreju.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?