Peć

PEĆ- smešten u Pećkom upravnom okrugu, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva.

Peć se nalazi u blizini Prokletija na istoku i reke Pećka Bistrica koja se uliva u Beli Drim. U relativnoj blizini grada, na nekih 3km udaljenosti, nalazi se i Rugovska klisura koja važi za jednu od najdubljih i najdužih klisura u čitavoj Evropi.

Peć je smeštena na oko 150km udaljenosti od Skoplja, 250km udaljenosti od Tirane i 280km udaljenosti od Podgorice.

U davnija vremena, u periodu oko 13. veka, u ovom gradu bilo je smešteno sedište Srpske pravoslavne crkve. Danas je Manastir Pećka Patrijaršija zaštićen kao deo Uneskove Svetske baštine spomenika iz srednjeg veka. Pod pojam Pećke patrijaršije spada čitav skup crkava koje se nalaze kod i u okolini Peći ili reke Pećka Bistrica i na početku Rugovske klisure. To je jedan od najvažnijih spomenika srpske istorije, gde se tokom vekova nalazio mauzolej srpskih patrijarha i arhiepiskopa kao i sedište crkve.

Od svog samog nastanka u 13. veku, ovde su se okupljali književnici, teolozi, umetnici i svi su oni na svoj način ostavili neki trag i svedočanstva o svom boravku i iskustvima ovde. Shodno tome Patrijaršija danas nije samo nekadašnji centar crkvenog sistema već i lokacija gde su pohranjene brojne umetničke zaostavštine.

Vredi pomenuti da se ovde takođe nalazi i značajan spomenik prirode - Šam-dud od preko 750 godina starosti.

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?