Vrnjački karneval

Jedna od najvećih i najpoznatijih manifestacija u Srbiji tokom letnje sezone, karneval u Vrnjačkoj Banji stoji rame uz rame sa Gučom i Exitom i okuplja godišnje oko 200 hiljada posetilaca. Moderna banja u Vrnjcima osnovana je oko 1868. godine i od samog početka njeni stanovnici negovali su duh festivala, balova, maskembala i proslava. Iz tog pozitivnog duha osnovana je današnja manifestacija „Vrnjački karneval“ povodom otvaranja prve turističke organizacije na Balkanu.

Festival traje nedelju dana tokom Jula i uključuje nastupe raznih muzičkih grupa, izložbe, sportske događaje, maskenbale, koncerte i razne druge sadržaje, a vrhunac manifestacije je velika, međunarodna karnevalska povorka. Karneval u Vrnjačkoj Banji osvojio je nagradu „Turistički cvet“ za najbolju turističku manifestaciju i raste iz godine u godinu.

Svi nastupi i zbivanja tokom festivala održavaju se na nekoliko najlepših lokacija u gradu, uključujući i plato „kod vrapca“, trg kod biblioteke, stadion „Kocka“ gradsku promenadu i druga privlačna mesta za okupljanje.