Manastiri Pećke patrijaršije

Manastiri Pećke patrijaršije su četiri crkve povezane pripratom koje su posvećene Sv. Dimitriju, Sv. Apostolima, Sv. Nikoli i Bogorodici sa svojim konacima.

Pećka patrijaršija predstavlja crkvenu građevinu izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja, uprkos činjenici da je tokom svog postojanja više puta pljačkana i uništavana.

U kolekciji patrijaršije postoje mnogi vredni umetnički predmeti kao i 113 skupocenih starih rukopisa od kojih neki datiraju čak sa početka samostalnosti srpske crkve. Većina sačuvanih fresaka potiće iz 1561 god.Posebno je zanimljiv prikaz loze Nemanjića od osnivača Nemanje do cara Dušana.Ima 25 portreta i nalaze se na istočnom zidu.

CRKVA BOGORODICE ODIGITRIJE je sagradjena na južnoj strani Svetih Apostola oko 1324-1379 god. Podigao je arhiepiskop Danilo II, veliki donator i pisac o životima srpskih kraljeva i arhiepiskopa.

CRKVA SVETIH APOSTOLA je najstarija iz kompleksa.Podigao je polovinom 13 veka srpski arhiepiskop Arsenije I(1233-1263) i arhiepiskopiju iz Žiče seli u Svete Apostole.

CRKVA SVETOG NIKOLE podignuta je uz južni zid crkve Bogorodice Odigitrije.Podigao je arhiepiskop Danilo II kao malu jednobrodnu crkvu oko 9x4 m tako da u odnosu na ostale mnogo veće crkve deluje kao mala kapela.

CRKVA SVETOG DIMITRIJA dozidana je sa severne strane Svetih Apostola izmedju 1320-1324 god. Podigao je srpski arhiepiskop Nikodin.

Slika preuzeta sa sajta sh.wikipedia.org