Zoološki vrtovi Srbije: Oaze divljine unutar grada
29.01.2020 - 11:38:02

Zoološki vrtovi Srbije: Oaze divljine unutar grada

Kako izgleda lav uživo? Kakve ribe se mogu videti kada zaronimo u Karipsko more? Da li se bebe polarnog medveda igraju? Ukoliko ne otputujete na brojne egzotične destinacije jedini način da se upoznate sa svim ovim životinjama jesu zoološki vrtovi Srbije.

Uživanje u dodiru divljine danas je moguće u samo par gradova naše zemlje. Ipak, kako bi stekli dragocena iskustva i upoznali se sa raznolikostima faune planete Zemlje ljudi se ne libe da pređu i stotine kilometara. 

Vrt dobre nade

Prvi zoološki vrt u Srbiji otvoren je u Begradu jula 1936. godine. Vrt dobre nade ušuškan je podno Kalemegdanske tvrđave gde je preživeo burnu istoriju.

Na samom početku zauzimao je površinu od 3,5 hektara, ali se, praktično odmah po otvaranju, započelo sa njegovim proširivanjem, tako da je, četrdesetih godina prošlog veka dogurao do čitavih 14 hektara površine.

I taman su Beograđani počeli da zaista uživaju u svim čarima zoološkog vrta koji je postao omiljeno okupljalište za staro i mlado, kada se sila Drugog svetskog rata sručila na njega.

Vrt dobre nade, bez ikakve logike, bombardovan je u čak dva navrata. Pod detonacijom bombi nastradale su sve životinje tako da je, po završetku rata, čitav zoološki vrt morao biti obnovljen, praktično od nule.

Danas beogradski zoološki vrt se prostire na nešto više od 6 hektara površine i deo je najlepših sećanja ne samo prestoničke dece, već i klinaca iz svih gradova koji u sklopu ekskurzija posećuju ovo predivno mesto u srcu prestonice.

Foto: Pavle Kaplanec

Zoološki vrt na Paliću

U idiličnom krajoliku pokraj jezera Palić maja 1950. godine otvoren je zoološki vrt na 15 hektara površine. Osnivač ove ustanove bio je grad Subotica, a kao njena svrha označeni su očuvanje ugriženih vrsta biljaka i životinja, naučni rad i turizam.

Zoološki vrt na Paliću poseduje preko 150 različitih vrsta životinja, botaničku baštu prepunu autohtonih vrsta i atipičnih lišćara i četinara.

Pored nezaboravne šetnje koju ovaj rezervat prirode garantuje, čitavom doživljaju značajno doprinose različite izložbe, seminari i konferencije koje se ovde održavaju. Takođe, osamdesetih godina prošlog veka Zoo vrt na Paliću je i mesto gde se organizuju edukativne radionice i predavanja za osnovce, dok srednjoškolci i studenti ovde dobijaju praksu i dolaze da volontiraju i pomognu u održavanju.

I Ćurani žirafu za trku imadu

Od 2006. godine ponosni vlasnik zoološkog vrta je i Jagodina. Vrt je pripojen izletištu Potok i zauzima 2,5 hektara zemljišta.

U sklopu ovog zoološkog vrta nalazi se više od 250 vrsta životinja i 150 eksponata, a naročita osobenost jeste činjenica da, tokom izgradnje, niti jedno drvo nije posečeno već su projektanti uspeli da svako stablo uklope u sam izgled vrta.

Posebna atrakcija u jagodinskom zoološkom vrt je žirafa Jovanča, koji je ime dobio po "legendi" ovog grada, trgovcu Jovanči Miciću iz Nušićeve komedije.

Foto: Wikipedia / Le_serbe - Zoo vrt u Jagodini

Zoološki vrt u Boru

Mali, ali veoma voljen, zoološki vrt u Boru otvoren je 2011. godine. Svečanu vrpcu presekli su tadašnji direktor Beo Zoo vrta Vuk Bojović i srpski režiser Dušan Kovačević.

Ova životinjska oaza na dva hektara izgrađena je za samo tri meseca, a njena kruna bio je beli lav Dušan kog je Bojović poklonio Boranima.

"Danas belog lava u svojim vrtovima nemaju Rim, Pariz, London, Beč i Moskva, ali ga zato ima Bor", naveo je on na otvaranju.

Borski Zoo vrt privlači goste iz svik krajeva Srbije, ali i iz inostranstva, a za prvih sedam godina postojanja posetilo ga je više od pola miliona ljudi.

*Naslovna fotografija Wikipedia/Saša Stefanović