Zaovinsko jezero: Veštačko jezero sasvim prirodne lepote
14.07.2022 - 22:49:14

Zaovinsko jezero: Veštačko jezero sasvim prirodne lepote

Okruženo zelenim prostranstvom u južnom delu planine Tare, u selu Zaovine, smešteno je Zaovinsko jezero. Kristalno čisto jezero jedno je od glavnih obeležja ovog kraja. pored raznih lepota koja se kriju u prirodno rezervatu Tara ovo mesto je jedno od najlepših.

Veštačko jezero izuzetne lepote

Samo jezero je veštačkog porekla i nastalo je zbog potreba hidoroelektrane Bajina Bašta. U periodu od 1975. godine pa do 1983. godine radilo se na formiranju jezera. Tok Belog Rzava je pregrađen branama kod vrha Kuk na 950 metara nadmorske visine. U kišnom periodu jezero dostiže dubinu od čak 110 metara. Modro –zelena voda Zaovinskog jezera potiče iz dve pritoke Belog Rzava i potoka  Konjska reka. Jezero je cevovodima povezano sa hidroelektranom “Bajina Bašta” u Perućcu i njen vodostaj je usko povezan i sa samom Drinom. Kada je vodostaj reke Drine niži voda iz Zaovinskog jezera se prazni i pokreće turbine, a kada je viši višak vode se pumpa u Zaovisnko jezero. Poslednjih godina zbog velikih suša i niskog vodostaja reke Drine jezero biva skoro isušeno što u mnogome šteti biljnom i životinjskom svetu u okolini samog jezera. Voda u jezeru je veoma čista i koristi se za piće. U jezeru ima dosta pastrmke, a poznato je da pastrmka živi isključivo u čistoj vodi.

Retke vrste zaovinskog kraja

U okolini jezera zabeleženo je čak 50% flore planine Tare. U neposrednoj blizini brane Zaovinskog jezera nalazi se Pančićeva omorika. U zaseoku Đurići 1875. godine Josif Pančić čuveni botaničar otkriva ovu jedinstvenu endemsku vrstu četinara. Na Zaovisnkom jezeru možete pronaći još 15 drugih biljnih vrsta koje su zaštićene kao prirodne retkosti kao što je  runolist, Pančićeva poljska mlečika, Nikolićeva kandilka i druge subendemite.

Kako su Zaovine dobile ime

U narodu se prepričava jedna pomalo smešna priča o nastanku imena Zaovine. Ova pomalo smešna priča kaže da su dve žene jetrva i zaova išle prečicom kroz današnje mesto Zaovine ka kući svojih rođaka u susednom selu. U tom putu zaova se odvojila od jetrve kako bi obavila nuždu i bašu trenutku kada je skinula gaće učini joj se da je videla medveda. usplahirene žene pobegoše glavom bez obzira ka kući svojih rođaka. U povratku pratio ih je rođak i kad dođoše do mesta gde se zaovi učini da je videla medveda u travi pronađoše gaće. Zbunjeni rođak upita žene čije li su ovo gaće a jetrva uzviknu „Zaovine“. Tako ostade naziv Zaovine po izgubljenim gaćama jedne zaove koja je išla prečicom sa jetrvom.

Zaovinski specijaliteti

Ukoliko se nađete u zaovinskom kraju pored izuzetnog užitka koje pruža i sam pogled na jezero bilo bi šteta da propustite priliku i da obradujete i druga čula. Kraj poznat po stočarstvu može vam ponuditi preukusne specijalitete. U seoskim domaćinstvima koje okružuju jezero možete probati i kupiti pršutu, sir, kajmak neverovatnog ukusa koji se proizvode po tradicionalnoj recepturi. Ovi proizvodi predstavljaju najkvalitetnije namernice koje možemo pronaći na domaćem tržištu.

Čobanske bačije

Na Zaovinskom jezeru možete videti i relikviju davnih vremena, a to su bačije. Ovaj sezonski objekat, deo narodnog stvaralaštva bio je namenjen čobanima. U kraju poznatom po stočarstvu, čobani su celo leto provodili sa stokom na ispaši, a objekat u kom bi noćili zvao se bačija. Deo kulturne baštine ovog kraja su svakako i stare drvene starovlaške brvnare i pomoćni objekti i okućnice.

Letnje čarolije na Zaovinsom jezeru

U letnjem periodu na Zaovinskom jezeru možete potražiti utočište od vreline gradske vreve. Postoji nekoliko kupališta koja nisu uređena, ali i dalje mogu ponuditi dobar odmor. Jezero u ovom periodu posećuje i mnogo ronilaca, jer zbog kristalne čistoće ronjenje je vrlo uzbudljivo.  Mnogo pecaroša se može videti na Zaovinskom jezeru, koje poseduje 15ak vrsta riba, od čega se pastrmka gaji u čak dve uzgajivačnice.

Ako se nađete u Zaovinskom kraju ne propustite priliku da obiđete i selo Kremna, rodno mesto porodice Tarabić koji su u svom proročanstvu predvideli da će Drina jednog dana poteći  uzbrdo.