Umetnička sloboda ili srednjevekovna misterija: Posetioci iz svemira na fresci u Visokim Dečanima?!
28.11.2019 - 15:12:02

Umetnička sloboda ili srednjevekovna misterija: Posetioci iz svemira na fresci u Visokim Dečanima?!

Pogledajte na mapi

Manastir Visoki Dečani podigli su kralj Stefan Dečanski i car Dušan. Poslednja cigla u ovo zdanje postavljena je 1335. godine, dok je oslikavanje fresaka trajalo još narednih 15 godina. Zanimljivo je da su svi freskopisci nepoznati, izuzev jednog koji se potpisao samo kao "grešni Srđ".

Smatra se da su freske manastira Visoki Dečani jedan od najdragocenijih primera renesanse Paleologa u vizantisjkom slikarstvu i dragocen zapis o životu 14. veka. Naime, na freskama su verno prikazani predmeti iz ondašnje svakodnevice kao i istorijski akteri, a to nas dovodi do jedne freske koju ufolozi smatraju dokazom da vanzemaljski život postoji. 

Svemirski brod, zvezde ili nešto treće

Freska o kojoj govorimo je "Raspeće Hristovo" na kojoj je prikazan Isus Hrist na krstu okružen vernicima. Oko njega su prikazani anđeli u letu dok se u uglovima freske nalaze dva, pomalo čudna, objekta, koja su potpirila spekulacije.

Naime, oni imaju aerodinamičan oblik i podsećaju na nekakve letilice u kojima se nalazi po jedna ljudska figura.

Na jednoj strani, ufolozi veruju da su upravo ovo svemirske letilice sa pilotom, dok poznavaoci vizantijske umetnosti navode da su zapravo u pitanju alegorični prikazi Sunca i Meseca u ljudskom obličju. Ovakav umetnički izraz iskorišćen je kako bi se predstavila snaga tragedije raspeća Hrista koju su osetila čak i nebeska tela.

S druge strane nalaze se oni koji smatraju da je reč o nečemu sasvim drugom. Tako Erih fon Deniken, švajcarski autor nekoliko knjiga u kojima iznosi tvrdnje da je vanzemaljska inteligencija imala uticaj u ranom periodu razvoja ljudske kulture, nema nikakvih sumnji da su na fresci Raspeće Hristovo naslikani vanzemaljci.

Deniken je posetio Visoke Dečane, a dva čudna objekta u uglovima proutmačio je kao "anđele u svemirskim brodovima".

Od kako je Deniken posetio Visoke Dečane, ufolozi iz čitavog sveta spominju fresku iz Visokih Dečana kao dokaz postojanja života van Zemlje. O ovoj fresci čak se govori i u serijalu "Ancient aliens" u produkciji History kanala. 

Foto: YouTube screenshot - Freska "Raspeća Hristovog" koja pored svoje lepote privlači posetioce i prizoromneobičnih glasnika na nebu iznad Golgote

Sputnjik prvi pisao o svemircima iz Dečana

Ideja da su čudni objekti sa freske "Raspeće Hristovo" zapravo svemirski brodovi, prvi put je izneta u listu "Sputnjik" 1967. godine. Ovaj časopis izdavala je ruska emigracija u Francuskoj, a u tekstu pod naslovom "Posetioci iz kosmosa" Vjačeslav Zajcev iznosi razloge i dokaze o tome kako su određena umetnička dela zapravo svedočanstva da su Zemlju posetili gosti iz svemira.

U delu gde govori o freski iz Visokih Dečana Zajcev piše:

Oblik obe letelice jeste aerodinamičan i na obe se može lako da primeti mlazni pogon. Drugi anđeli, koji s neba gledaju ovaj prizor, prekrivaju oči i uši i posrću u strahu da će zbog sile letelica oslepeti ili ogluveti.

Niže su predstavljene dve grupe ljudi na čijim se licima vide zbunjenost, strah i panika. U središtu kompozicije je Isus Hrist na krstu. Slika Hristovog vaskrsnuća ispod slike raspeća ne iznenađuje ništa manje.

Mesija stoji u raketi spremnoj za poletanje. Sličnost te letelice s današnjim raketama je savršena, naročito ako se imaju u vidu dva stabilizatora.

Desnom rukom Hrist pokušava da podigne jednog muškarca koji je pao na zemlju verovatno zbog sletanja ili poletanja rakete ka kraljevstvu nebeskom.

Legenda iz Dečana

U manastriu Visoki Dečani nalaze se mošti svete Jelene Dečanske, kćerke kralja Milutina i sestre Stefana Dečanskog, Prema staroj legendi, kada je turska vojska 1692. godine osvojila ovaj kraj pokušala je da Dečane pretvori u džamiju. Međutim ovo im nije pošlo za rukom jer se iz groba svete Jelene podigao silovit plamen koji je zaustavio vojsku i sačuvao srpsku bogomolju.

Da li je i ovo bila intervencija vanzemaljaca ili tek običan mit, verovatno nikada nećemo saznati.

*Autor naslovne fotografije: Gianluca_De_Martino