Devet jezera koja morate posetiti u Srbiji
04.09.2022 - 19:10:31

Devet jezera koja morate posetiti u Srbiji

U svakom trenutku je pravo vreme da obiđete Srbiju. Ovom prilikom predstavljamo vam neka od jezera Srbije koja zavređuju vašu pažnju i koja vredi posetiti.

Palićko jezero

Jezero koje već decenijama privlači pažnju kako domaćih , tako i stranih posetilaca. Pored toga što je najveće jedno je i od najlepših jezera Srbije. Za njega su vezane razne legende, mnogi veruju da je deo Panonskog mora zapravo je veštačkog porekla. Palićko jezero spada u posebno zaštićeno područje prirodno dobro Srbije.

Foto: Freepik

Zlatarsko jezero

Čuveno Zlatarsko jezero koje smešteno u dolini Uvca i udubno ušukano između brodvitih uzvišenja planine Zlatar i Murtenice jedno je od lepših jezera Srbije. Nastalo je pregrađivanjem reke Uvac branom kod Kokinog broda. Ovo jezero leti je savršeno za beg od velikih i teških vrućina. Bogatstvo prirode ovog kraja i neposredna blizina planine Zlatar oduvek je privlačila posetioce.

Vlasinsko jezero

Smešteno između redova zelenog raja i brdovitih obronaka na jugoistoku Srbije nalazi se Vlasinsko jezero. Jezero je akumulacionog tipa i okruženo je livadama, zelenim pašnjacima, ušuškano u zatalasane visoravni i guste šume. Ono što ovo jezero čini posebnim je mir, tišina, udaljenost od gradske gužve i nestvarno lepi pejzaži. Smešteno  na 1.300 metara nadmorske visine omogućava vam da čist vazduh udišete punim plućimatako da je savršena destinacija za odmor i predah od grada i gužvi. 

Foto: Freepik

Srebrno jezero

Jezero nastalo na desnoj obali Dunava pregrađivanjem rukavca jedno je od najvećih turističkih potencijala naše zemlje. Smešteno na samoj granici sa Rumunijom , Srebrno jezero jedan je od pravih dragulja ove zemlje. S obzirom na njegovu veličinu, toplotu vode i lokaciju jezera, većina turista se opredeljuje da Srebrno jezero poseti tokom toplijih dana u godini. Zimi je nešto smanjen broj atrakcija, ali ipak možete i tada uvideti lepotu ovog kraja.

Jezero Perućac

Veštačko jezero izuzetne. Lepote, ubraja se u jedno od najlepših jezera Srbije. Smešteno nadomak šumovite Bajine Bašte na samo 2, 4 km od istoimenog mesta Perućac pleni lepotom. Posetu ovom jezeru možete organizovati i leti i zimi, ali više sadržaja su dostupni u klimatski povoljnijem delu godine.

Foto: Freepik

Zaovinsko jezero

Okruženo zelenim prostranstvom u južnom delu planine Tare, u selu Zaovine, smešteno je Zaovinsko jezero. Kristalno čisto jezero jedno je od glavnih obeležja ovog kraja. pored raznih lepota koja se kriju u prirodno rezervatu Tara ovo mesto je jedno od najlepših. Samo jezero je veštačkog porekla i nastalo je zbog potreba hidoroelektrane Bajina Bašta.

U letnjem periodu na Zaovinskom jezeru možete potražiti utočište od vreline gradske vreve. Postoji nekoliko kupališta koja nisu uređena, ali i dalje mogu ponuditi dobar odmor. Jezero u ovom periodu posećuje i mnogo ronilaca, jer zbog kristalne čistoće ronjenje je vrlo uzbudljivo.  Mnogo pecaroša se može videti na Zaovinskom jezeru, koje poseduje 15ak vrsta riba, od čega se pastrmka gaji u čak dve uzgajivačnice. 

Borsko jezero

Borsko jezero je idealno za predah, uživanje u prirodi i beg od gradske toplote. najveći simbol Bora i ujedno njegova najveća atrakcija, nalazi se nadomak ovog industrijskog grada i prostire se na neverovatnih 30 hektara. Za sve one koji vole da uživaju u prirodi, Borsko jezero je dragulj istoka koji je vredno posetiti i istražiti. Jezero je bogato raznim vrstama ribe, tako da je idealna destinacija za sve ribolovce.

 Foto: Wikipedia / DumiMld35

Đerdapsko jezero

Jedno od nacionalnih blaga Srbije je prelepo Đerdapsko jezero, smešteno u Nacionalnom parku Đerdap ostavlja bez daha. Jezero je akumulacionog tipa na reci Dunav smešteno na samom istoku zemlje i graniči se sa Rumunijom. Najpopularnijih atrakcija na Đerdapu je svakako krstarenje prelepom i vijugavom Đerdapskom klisurom. Na ovaj način upoznaćete se sa onim najlepšim što Đerdap može da ponudi svim svojima gostima i sigurni smo da će vas netaknuta, zelena i bujna priroda Nacionalnog parka Đerdap u potpunosti ostaviti bez daha. Krstarenje Đerdapom traje 90 minuta i svaka od njih je dragoceno iskorišćena jer se obilazi gotovo svaki znameniti i važni kutak ove klisure.

Bovansko jezero

Nadomak Sokobanje nalazi se ovo lepo i posebno jezero, idealno za odmor u prirodi, miru i tišini. Jezero je idealno za godišnji odmori ili jednodnevni izlet i savršeno da u njemu nađete beg od vrućina i odmor. Pored toga, još jedna prednost je što ćete mati nestvaran pogled na predivnu panoramu, prirodu i zelenilo jezera i njegove okoline. Jezero je lepo uređeno i poseduje nekoliko plaža za kupanje. Voda je čista i prijatna za kupanje i bogata raznim vrstama riba. Tako da je pogodno ne samo za kupače, nego i za sve ljubitelje ribolova. U neposrednoj blizini jezera ima dovoljno prostora za postavljanje kamp kućice ili šatora za kampovanje. 

 

Nadamo se da ćete ovo leto i lepo vreme iskoristiti da obiđete neko od jezera sa naše liste i uživati u čarima i lepoti srpskih jezera.