Kačanik

Кačanik- ovaj grad koji je i centar opštine istog naziva smešten je u jugoistočnom delu Kosova i Metohije na samom ušću reka Nerodimka i Lepenac. Kačanik pripada Kosovskom upravnom okrugu, na potezu koji spaja Skoplje i Prištinu blizu Đeneral Janković graničnog prelaza.

U doba turske vlasti, naziv Kačanac nije se odnosio samo na naseljeno mesto već na čitavu oblast koja je uključivala varošicu, tesnac i tada "Orhanijsku nahiju" jer je u to vreme zvanični naziv Kačanika bio Orhanije. Ipak u narodnom govoru kao i u narodnoj poeziji ovo mesto se pominje kao Klisura Kačanik ili Stari Kačanik.

Po najstarijim zapisima Kačanik postoji još od 14. veka kada se oko srpske tvrđave u toj oblasti okupio i izrastao gradić i naselje. Tokom turske vladavine ova oblast nije izgubila na značaju jer su Osmanlije u 16. veku obnovile tvrđavu i koristile je za sopstvene potrebe, pretvorivši grad u svoje administrativno središte od velikog značaja.

Danas se veruje da je i naziv mesta "Kačanik" potekao od turskog izraza "kačak" što u prevodu znači razbojnik. Navodno je to ime dobio jer je grad pored svega ostalog u 16. veku postao leglo razbojnika.

U novije vreme u ovom gradiću i dalje se čuvaju par značajnih znamenitosti i spomenika iz ovog doba, uključujući i ostatke same tvrđave, crkve Sv. Proroka Ilije i džamije izgrađene u 16. veku.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?