BASNA

Adresa: Atenica 001, Atenica, Čačak
Čačak Telefon: 064/644-01-41
Email: info@basna.net
Web: www.basna.net
4/ 5stars

Basna d.o.o. je osnovana 2010. godine sa vizijom da u Srbiji primeni održive ekološke tehnologije. Na podneblju Dragačeva, čuvene poljoprivredne sredine Zapadne Srbije, nastalo je preduzeće koje je od samog početka optimalno formirano, oslanjajući se na postojeće resurse i neprekidno se kreće inovativnim putem.

Nakon tri godine razvoja napravili smo preduzeće, koje pretvara biomasu u ugalj i energiju. Sa našim postupkom pirolize za proizvodnju drvenog uglja, možemo da utičemo na proces proizvodnje i u zavisnosti od njegove namene uglju damo željene karakteristike.

Puno vodimo računa o tome, da zatvorimo cikluse i da upotrebljavamo samo prirodne i ekološki održive sirovine. To nam omogućava da napravimo proizvodnju, čiji rezultat su isključivo visoko-kvalitetni proizvodi bez otpada ili pak štete po okolinu.  

U našem sektoru istraživanja i razvoja, već godinama vršimo ispitivanja tla sa biougljem i stalno radimo na poboljšavanju recepture za optimalne prinose. Naši važni i vredni saradnici su i sami poljoprivrednici koji primenjuju naše proizvode u sopstvenim domaćinstvima.

Briketi za roštilj

Da bismo podvukli Vašu individualnost prilikom pripemanja roštilja, proizveli smo brikete koji se upravljaju prema Vašem ličnom ukusu i potrebama.

- Standard
- Vrelina
- Gurman

Naš briket savršene recepture je spoj različitih vrsta ćumura, proizveden novom tehnologijom.

Isprobajte lično koji vam najviše odgovara.

Agrougalj

Naš razvojni tim je nakon višegodišnjeg istraživanja, ispitivanja i praktičnih ogleda pronašao optimalnu formulu za aktivaciju biouglja koja daje izvanredne rezultate kod svih biljnih kultura. Tako je nastao Agrougalj.


- Povećava rodnost biljaka od 20-120%
- Smanjuje potrošnju mineralnih đubriva za 10-30%
- Povećava vlašnost zemljišta
- Smanjuje temperaturu zemljišta u sušnim
   godinama za 3°C
- Uvećava biološku fiksaciju atmosferskog azota za
   50-72%
- Uvećava kapacitet razmene katjona za 50%

Biougalj

Drveni ugalj se proizvodi u jedinstvenom procesu, koji se naziva piroliza. Organski materijal se zagreva pod sniženim dovodom kiseonika, pri čemu se kod rastućih temperatura izdvajaju isparljive komponente u obliku gasa i osnova uglja ostaje stalni sastavni deo (kao ugalj).

U zavisnosti od primene, važna su i mnoga druga svojstva. Da pomenemo samo neke, pritom mislimo na tragove elemenata, površine, veličinu pora, vrednost sagorevanja i grejanja, stvaranje varnica i mnogo toga.