Zvečan

Zvečan - smešten u severnoj oblasti Kosova i Metohije, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva. Zvučno ime grada potiče od naziva starog utvrđenja čije ruševine i danas stoje u blizini grada i koja se smatra najstarijom tvrđavom na našim prostorima. Nekada srednjovekovni grad, danas tek ostaci zdanja na ušću reka Sitnica i Ibar, a procenjuje se da su na ovom mestu ljudi živeli i do preistorijskih vremena.

Grad je sagrađen na kupastom brdu istog imena koje se nalazi na samom početku Ibarske klisure i nadgleda dolinom u kojoj su se svojevremeno ukrštale značajne rute tadašnjih trgovačkih karavana. Centar i sedište čitave Zvečanske župe bilo je u istoimenoj tvrđavi koja se ovde nalazila.

Procenjuje se da je ovo naselje imalo karakter gradskog naselja još u 12. veku, što ga čini jednim od najstarijih gradova na našim prostorima. Krajem 14. veka, Zvečan pada pod okupaciju Turaka i posle toga su ovde bile utvrđene jake vojne postave sve do 18. veka. Pošto su Turci napokon napustili grad, tvrđava je prepuštena nemilosti vremena.

Može se reći da je razvoj ovog naselja u modernim vremenima počeo osnivanjem RMHK Trepča. Kako je naselje Zvečan raslo i ekonomski a i prostorno, vremenom se spojilo sa Mitrovicom i naseljima Veliko Rudare i Donje Korilje koja su u njegovoj neposrednoj blizini.

Između 1926 i 1941. godine, kako se razvijao RMHK Trepča uporedo je raslo i naselje Zvečan, izgradivši tenisko igralište, englesku koloniju, zgrade za stanovanje stručnjaka koji su radili u Kombinatu i brojnih drugih struktura. Kako je stanovništvo raslo, 1933. godine je sagrađena i škola. Posle II Svetskog rata usledila je izgradnja Radničkog doma uz bioskopsku i plesnu salu i kuglanu. Posle toga su sagrađeni ambulanta i stacionari, osnovna škola, hotel, pošta, privredna škola, i naposletku olimpijski bazen 1968. godine. Posle 1970. godine nije bilo toliko izgradnje dok je Zvečan bio u sastavu opštine Kosovska Mitrovica.

Po osnivanju Zvečan opštine 1990. godine, sagrađeno je još projekata poput crkve Sv. Đorđa, stambenih zgrada, novog obdaništa, rekonstrukcije škola, izgradnje centra za socijalni rad kao i otpočinjanja izgradnje dodatnih stambenih objekata. U naselju Zvečan danas se nalaze viša tehnička škola Zvečan, Lane predškolska ustanova, srednja škola, osnovna škola "Vuk Karadžić", viša tehnička škola Zvečan, fakultet umetnosti.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?