• Početna
 • O Srbiji
 • Okruzi
 • Info kutak
 • Magazin
 • Reference
 • Kontakt

 • Član 10 godina

  ORDINACIJA ZA GENETIKU I PEDIJATRIJU DR POPIĆ - PALJIĆ

  Pedijatrijske ordinacije Novi Sad

  Adresa: Vojvođanskih Brigada 11, Novi Sad

  Ordinacija za genetiku i pedijatriju dr Popić - Paljić

  ORDINACIJA ZA PEDIJATRIJU I GENETIKU SE NALAZI U UŽEM CENTRU GRADA NOVOG SADA, U ULICI "VOJVOĐANSKIH BRIGADA" br 11. CILJ POSTOJANJA OVAKVE VRSTE ORDINACIJE JE RAĐANJE ŠTO VEĆEG BROJA ZDRAVIH BEBA I NJIHOVO ŠTO ZDRAVIJE ODRASTANJE.

  BRIGU O VAŠOJ DECI VODI PAŽLJIVO ODABRAN STRUČNI TIM. LJUBAZNOST OSOBLJA I PRIJATNA ATMOSFERA U ORDINACIJI ČE SVAKU POSETU UČINITI LEPOM VAMA I VAŠOJ DECI.

  U vremenu u kojem živimo briga o zdravlju se mora sastojati od prevencije a ne lečenja! Prevenciju je moguće sprovoditi pre začeća , tokom Trudnoće, nakon rodjenja i do kraja života. Putem genetskog savetovanja započinje prevencija pre i nakon začeća do rodjenja zdrave bebe! Nakon rodjenja savetovanje i kontrole u pedijatrijskoj ordinaciji omogućavaju vašoj bebi da odraste u zdravo dete.

  Dani trudnoće su radost ali i briga svih budućih roditelja. Želimo da svakog momenta uživate u trenucima kada se Vaše dete razvija i raste i strpljivo sa budućim roditeljima čeka svoj najbitniji trenutak u životu ROĐENJE. Ordinacija za genetiku će vas uputiti u moguće tokove razvoja vašeg deteta kroz genetsku istoriju njegovih predaka. Moguće je utvrditi sklonosti ka pojedinim bolestima i raditi na:
  * prevenciji rađanja bolesnih,
  * sprečavanju razvoja bolesti kod rođenih sa pojedinim naslednim bolestima i
  * odlaganju razvoja bolesti.

  Briga o zdravlju deteta sve roditelje okupira. Najsigurniji način da svoje mališane zaštitite su prevencija i izbegavanje bolesti. Stručan savet i pomoć u svim fazama razvoja deteta je zadatak naše ordinacije za pedijatriju. Nastojimo da Vam što bolje pružimo našu stručnu pomoć i znanje, kako bi sa što manje neprijatnosti prošli kroz sve faze razvoja Vašeg deteta. Tim stručnjaka različitih specjalnosti vodi brigu o pojedinim segmentima zdravlja Vašeg deteta.

  GENETSKO SAVETOVALIŠTE

  Osiguravanje zdravog potomstva sa visokim stepenom sigurnosti se postiže putem genetskog savetovanja koje bi trebalo da prodje svaki bračni par.
  Tokom razgovora u savetovalištu na osnovu godina bračnog para, zanimanja, porodičnog stabla i izloženosti štetnim činiocina u trudnoći, genetičar saznaje koje eventualne probleme mogu trudnica i buduća beba imati te joj daje smernice za odgovarajuće ispitivanje i izbegavanje štetnosti.

  KO I KADA TREBA DA POSETI GENETSKO SAVETOVALIŠTE

  Posetu genetskom savetovalištu neki bračni parovi treba da obave pre trudnoće ukoliko sami ili u porodici imaju problem sa anomalijama, naslednim bolestima, bolestima koje se nagomilavaju u porodici ili postoji mogućnost da bolesti koje postoje u porodici imaju naslednu osnovu.
  Savremene metode u genetici omogućavaju da pojedini bračni parovi koji se ranije ne bi odlučili da budu roditelji ostvare roditeljstvo bez problema.
  Iako smatram da visok standard zdravstvene zaštite podrazumeva da svaki bračni par prodje genetsko savetovanje, oni kojima je to neophodno su sledeći bračni parovi:

  BRAČNI PAROVI KOJIMA JE NEOPHODNO GENETSKO SAVETOVANJE
  - oni koji već imaju jedno bolesno dete,
  - kod kojih u porodici postoji osoba sa naslednom bolešću ili anomalijom,
  - gde je jedan od supružnika nosilac poremećaja naslednog materjala (hromozoma)
  - oni gde je supruga napunila 33 i više ili suprug 45 i više godina,
  - sa ponovljenim uginućima ploda ili mrtvorodjenom decom,
  - koji pate od steriliteta
  - trudnoće nastale veštačkom oplodnjom,
  - u čijim porodicama ima nagomilavanja pojedinih bolesti,
  - u čijim porodicama postoje osobe sa zaostajanjem u fizičkom, psihičkom - ili mentalnom razvoju,
  - trudnice koje boluju od hroničnih bolesti, koje su u toku trudnoće
  - uzimale lekove ili drogu, koje su izložene hemikalijama,infekcijama i zraženju.

  METODE KOJE SE PREDLAŽU MLADIM BRAČNIM PAROVIMA

  Ove metode podrazumevaju ekspertni ultrazvuk i biohemijske metode. Sa 12 gn se uradi ekspertni ultrazvuk na kome se otkrivaju tzv. markeri hromozomskih aberacija. Primeri su debljina bebinog vrata i dužina nosne kosti.
  U isto vreme se izvadi krv na tzv. Doube test. Sa 16 gestacijskih nedelja se radi tzv Triple test. Kada su nalazi ekspertnog ultrazvuka i biohemijskih testova uredni, poremećaj naslednog materjala je isključen sa oko 90%, 10% rizika bračni par preuzima na sebe. Ukoliko je neki od markera patološki, predlaže se i mladoj trudnici provera naslednog materjala bebe .
  Oni bračni parovi koji žele 100% sigurnost odlučuju se na analizu ćelija plodove vode.
  - Bračnom paru se saopšatava rizik od bolesti i eventualni rizik od metoda kako bi supružnici sami odlučili koji rizik mogu da prihvate.
  - Nakon dobijanja nalaza, ukoliko je beba bolesna, supružnici se sami odlučuju da li će bebu zadržati ili ne na osnovu kompletne informacije koju u savetovalištu dobiju.

  UVEK TREBA IMATI NA UMU DA JE VE?INA BEBA ZDRAVA ! PROVERA JE POTREBNA KAKO BI SMO BILI SIGURNI U ZDRAVLJE BEBE.

  METODE PRENATALNE DIJAGNOSTIKE

  Ukoliko se radi o bračnom paru koji već ima dete sa poremećajem naslednog materjala (hromozoma), paru gde trudnica ima rizik od godina da dobije ovakvo dete ili je jedan od supružnika nosilac \"mirne\" promene naslednog materjala (to je promena koja nosioca ne ugrožava ali isti ima visok rizik da dobije bolesno potomstvo), ovakovom paru se predlaže jedna od metoda kojima se radi provera naslednog materjala, (hromozoma) putem kariotipizacije, najčešće iz ćelija plodove vode, resica posteljice ili krvi ploda.
  Uzimanje plodove vode se naziva amniocenteza, radi se pod kontrolom ultrazvuka što zna?i da je bezbedno za bebu (NE bode se beba, pošto se pod ultrazvukom vidi gde je), uzima se 20ml plodove vode.Uzimanje nije bolno jer u trbušnom zidu nema mnogo nerava. Ova metoda se radi izmedju 16 i 18 te gestacijske nedelje. Rizik od metoda je manji od 0,5%.
  Rezultat analize u našoj ordinaciji se dobija za 8-10 dana.
  Uzimanje resica horiona (placente) se radi izmedju 11 i 13 te gn, takodje pod kontrolom ultrazvuka. Ranije uzimanje se ne preporučuje jer nosi odredjene rizike. Rezultat analize se u našoj ordinaciji dobija za 1-2 dana.
  Sa 22 i više gestacijskih nedelja se radi kordocenteza-uzimanje krvi ploda iz pupčanika, pod kontrolom ultrazvuka.Rizik od metode iznosi oko 1%. Rezultat analize se u našoj ordinaciji dobija za 3-4 dana. Metoda je osmišljena zbog naslednih bolesti krvi ali se može po potrebi uraditi i kod sumnje na poremećaj hromozoma.

  Naveći broj dece dobijaju roditelji izmedju 20 i 30 godina, pošto su u većini, to je razlog da i najveći broj bolesne dece dobiju oni. Za njih su uvedene tzv.\" skrining metode\" za prevenciju radjanja dece sa poremećajem naslednog materjala.

  PEDIJATRIJA

  Dragi roditelji, dozvolite da Vam iskreno čestitamo na rođenju vašeg deteta i poželimo Vama i Vašem detetu sve najbolje u budućnosti. Tokom rasta i razvoja deteta pojavljuju se problemi i nedoumice koje treba na što lakši način i što pre razrešiti. U tom cilju u ordinaciji za pedijatriju Vam nudimo:
  - Praćenje rasta i razvoja deteta od rođenja do kraja adolescencije,
  - Preveniranje bolesti putem:
  - savetovanja u vezi nege i odgova novorođenčeta,
  - savetovanja u vezi ishrane i prevencije rahitisa i karijesa,
  - kao i drugih problema koji se tokom razvoja deteta pojavljuju.

  Rano prepoznavanje i lečenje bolesti je takođe značajno u poboljšanju zdravlja dece.

  Pored pedijatrijskih nudimo i preglede subspecijalista iz pojedinih oblasti predijatrije. Ukoliko u našoj ordinaciji problem ne može da se reši uputićemo Vas na pravo mesto.