Klina

KLINA- smešten u centralnoj oblasti Kosova i Metohije, ovaj grad je takođe i centar opštine istog naziva. Ovaj grad nalazi se na ušću reka Beli Drim i istoimene Kline. Udaljen je od Prištine nekih 65km i nalazi se na putu ka Peći i posle toga Crnoj Gori.

Poveljom iz 1200-1202. godine, kralj Stefan Prvovenčani podario je Klinu manastiru Hilandaru, zajedno sa njenim mlinom, okružujućim metohijskom selima i trgom Knincem. U doba kralja Uroša I, ova oblast je ponovo darovana manastiru Sv. Petra i Pavla na Limu, ali je posle toga vraćena Hilandaru poveljama cara Dušana i kralja Milutina.

Kada je izvršen popis oblasti Brankovića 1455. godine, Klina je uvedena kao grad koji sadrži 66 srpskih domova, uključujući i izvesnog popa Božidara, čije prisustvo na listi je značilo da je ovo - tada tek naselje - već u tom periodu imalo sopstvenu crkvu.

Već u doba sledećeg popisa koje su sproveli Turci 1485. godine, u mestu je zabeleženo tek 20 domova uključujući i kuću popa Radonje. Hram Sv. Apostola i Jevanđeliste Marka sagrađena je na obližnjem brežuljku, na temeljima nekadašnje crkve iz srednjovekovnog perioda koja je bila posvećena Sv. Prečistoj Bogorodici.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?