Dečani

DEČANI

Visoki Dečani su manastir-zadužbina cara Dušana i kralja Stefana Dečanskog koji je sagrađen u srednjovekovnom periodu, po inicijativi Svetog Save. Čak i pored činjenice da je Dečanski kralj dovršio konstrukciju hrama, veoma je jasno izjasnio i izjavio u svojoj hrisovulji da je mesto i izgradnju manastira započeo Sv. Sava ali usled smrti nije stigao da ga dovrši pa je Stefan Dečanski preuzeo taj zadatak na sebe.

Konstrukcija zgrade dovršena je 1335. godine, dok je oslikavanje freski trajalo do 1348. Posle toga manastir je posvećen Spasovdanu, tj. Vaznesenju Gospodnjem. Vito Kotoranin je bio glavni graditelj u izgradnji hrama.

Sama crkva manastira je izgrađena u raškom stilu kao petobrodna konstrukcija. Čitav manastir smešten je pokraj male reke Dečanska Bistrica u udolini i nalazi se ispod Prokletija i jugozapadno od Peći.

U Dečanima počivaju mošti kralja Stefana Dečanskog i Jelene Dečanske. Po predanjima u jednom trenutku su Turci pokušali da pretvore manastir u džamiju (1692. godine), međutim dogodilo se nekakvo čudo koje se pripisuje Jeleni Dečanskoj i koje ih je u tome sprečilo.

Danas, manastir je zaštićen kao spomenik kulture i nepokretno dobro od izuzetnog istorijsko-kulturnog značaja, a nalazi se i na listi Uneskove Svetske baštine pokraj još tri manastira SPC koji danas postoje pod zajedničkim imenom "Srednjovekovni spomenici na KosovuĆ.

Dečani su dodati na UNESKOVU listu 2004. godine, uz napomenu da su freske oslikane u manastiru jedan od najdragocenijih primera i odličenja renesanse Paleologa u domenu Vizantijskog slikarstva koje pružaju vredan uvid u svakodnevni život XIV veka.

 

Želite da se i Vaša firma nađe u našem biznis katalogu ?