RAKIJA BB KLEKOVAČA

Adresa: Carice Milice 5, Bajina Bašta
Bajina Bašta Telefon: 064/314-09-60
Telefon: 031/866-404
Email: klekovacabb@gmail.com
Web: www.bbklekovaca.com
4/ 5stars

Proizvodnja rakije klekovače u ovim krajevima dotira još od početka XX veka, da bi tridesetih godina tog istog vremenskog perioda izvesna braća Babić počeli i prvu ozbiljniju prodaju klekovače u Beogradu.

Organizovana proizvodnja i flaširanje klekovače počelo je 1955. godine u Zemljoradničkoj zadruzi “Bajina Bašta”, da bi za relativno kratko vreme prepoznatljiva i orginalna flaša sa žutom etiketom i crvenom kapsulom (zatvaračem) napunila rafove prodavnica širom bivše Jugoslavije, a našla se preko izvoznika i u izlozima i pariskih i londonskih radnji.

Rakija klekovača se proizvodi od najkvalitetnijih sorti šljiva po tradicionalnom tehnološkom postupku, uz dodatak odabranih plodova (bobica) kleke.

Spoj dugogodišnje tradicije i iskustva u pravljenju ove rakije, kao i primena najnovijih tehnoloških dostignuća i naučnih saznanja u oblasti proizvodnje žestokih alkoholnih pića, daju jedinstveni pečat i prepoznatljivost ovim proizvodima.

Po završetku destilacije, sazrevanja i odležavanja rakije u hrastovim buradima, rakija se puni i pakuje u finalni proizvod BB Klekovača u litarskom, 0,7 l special pakovanju i 0.5 l pakovanju, dok u asortimanu postoje i Meka rakija za kuvanje kao i Bela-ljuta (prepečenica) u litarskim pakovanjma.


Početkom 2010. Godine i pakovanjem stečajnog postupka u Zemljoradničkoj zadruzi “Bajina Bašta”, Proizvodnju rakije i vlasništvo nad brendom je preuzelo novoformirano preduzeće “BB Klekovača” d.o.o.

Već u prvoj polovini 2011. Godine zahvaljujući preduzimljivosti i entuzijazmu sadašnjeg vlasnika, udvostručena je prodaja u odnosu na ranije godine i obezbeđena stabilna sirovinska baza kao osnov za kontinuiranu i dugoročnu proizvodnju.

BB Klekovača je prvi brend Bajine Bašte i to će, nadamo se, ostati još dugo.