PRIVATNA GINEKOLOŠKA ORDINACIJA VUČIĆEVIĆ

Adresa: Vuje Matića 6 (ex Kralja Petra I ) - Stara zelena pijaca uz Štiru, Loznica
Loznica Telefon: 015/892-100
Telefon: 063/867-54-25
Telefon: 063/815-54-10
4/ 5stars

INFORMACIJE O KOLPOSKOPIJI

Šta je kolposkopija: Kolposkopija je metoda pregleda grlića materice upotrebom specijalnog mikroskopa koji se zove KOLPOSKOP.

Zbog čega je potrebno raditi kolposkopiju?

Ona pomaže otkrivanju uzorka abnormalnog PAPA nalaza. Abnormalan PAPA nalaz može biti pokazatelj upalnih stanja na grliću, premalignih i malignih promena. PAPA nalaz sam ne može dati definitivnu dijagnozu. Kolposkopski grlić može biti uvećan više puta (do 20 puta) što omogućava da se vide i najmanje sumnjive promene. Te male sumnjive promene na grliću se mogu podvrgnuti histopatološkom pregledu uzimanjem isečka tkiva sa ciljanog mesta. To se zove BIOPSIJA.

Da li je potrebna priprema za kolposkopiju?

Ne koristiti nikakve vaginalne kreme ili tablete, vaginalno se ne ispirati i nemojte imati seksualne odnose 2 dana pre pregleda. Idealno vreme za kolposkopiju je po završetku menstruacije 8 - 14 dana ciklusa.

Kako izgleda pregled?

Kao regularan ginekološki pregled pod spekulumkom uz gledanje grlića kolposkopom. Procedura traje 5 minuta.

Na kraju pregleda dobijete kolposkopski nalaz u pisanoj formi a PAPA nalaz vam javimo telefonom za 3-4 dana, nakon pregleda razmaza ćelija od strane patologa.

Kombinacija citologije/PAPA nalaz i kolposkopije znatno povećava tačnost dijagnostičkih promena na grliću materice. Samo citologijom tačnost se postiže u 79% slučajeva, samo kolposkopijom u 87% slučajeva a kombinacijom ove dve metode tačnost je 98%.

Kada treba uraditi prvi pregled?

Najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa ali ne kasnije od 21. godine života.

Šta je 4D UZ?

UZ koji nudi četvorodimenzionalni prikaz ploda, što zapravo znači direktan uvid u dešavanje u majčinom stomaku, uživo prikaz izgleda i ponašanja ploda. Višestruko povećava mogućnost potvrđivanja normalnosti razvoja ploda kao i rano otkrivanja neočekivanih nenormalnosti ploda.