УЛТРАЗВУК ДР ДОБРОСАВЉЕВ

Адреса: Модене 1/ИВ, Нови Сад
Нови Сад Телефон: 021/66-11-416
Телефон: 021/66-13-411
Веб: www.ultrazvuk.info
4/ 5stars

Специјалистички кабинет за ултразвучну дијагностику горњег абдомена, мале карлице, мозга мале деце, површних органа и ткива (штитне жлезде, дојки, мишића, зглобова итд.)

Ординација се налази у самом центру Новог Сада и састоји се из просторије за снимање, просторије за админстративне послове, простора за консултације, чекаонице и нуспросторија. Прегледи се врше на апаратима фирме Сиеменс, конвенционалоном и колор Допплер сонографском техником, одговарајућим сондама. Након снимања, пацијенту се издаје налаз прегледаних органа са снимцима.

ПРЕГЛЕД

Припрема за преглед

При заказивању пацијенту се објасни припрема која најчешће подразумева забрану конзумирања хране и течности или захтева хидратацију одговарајућом количином течности у циљу приказивања одређених органа.

За прегед органа горњег абдомена пацијент је припремљен на таште, без конзумирања било ког садржаја, због чега је боље да је у јутарњим часовима, док се за преглед мале карлице хидрира одредјеном количином течности потребном да дистендира мокраћну бешику у време када ће се преглед одвијати. За неке органе као што су дојке и оваријуми значајан је и дан прегледа у зависности од менструалног циклуса. Поједини органи се могу прегледати без икакве припреме, тако да време прегледа није значајно.

Предлаже се конфорна гаредероба ради једноставнијег обављања прегледа.

Просторија у којој се обавља преглед је затамњена због боље видљивости на монитору.

Снимање

Преглед одн. снимање обављају лекари специјалисти. Врши се ултразвучним апаратима са потребним бројем врстама сонди у зависности од прегледа који се обављају. Апарат се састоји из конзоле са компјутером, монитором и додатном опермом штампачем слика.

У току прегледа пацијент је углавном у лежећем положају, ређе у стајању или седењу. Део тела који се прегледа намаже се гелом да би се омогућио контакт измедју сонде и коже пацијента и продор ултразвучног таласа у испитивану регију. Повратним информацијама и њиховим графичким приказом се аналзира стање испитиваног органа, промене или повреде, одн. одступања од нормалног морфолошког приказа.

Преглед се врши по упуту лекара опште праксе или специјалисте, као и на захтев пацијента код болова у трбуху, леђима, код муке и повраћања, надутости, необјашњивог мршављења, боловима у врату, мишићима, зглобовима, променама у дојкама итд.

Преглед је безболан, брз и једноставан, без јонизујућег зрачења и траје 10-30 минута након чега пацијент добија извештај, са дијагнозом или закључком и упутства за даље исптивање и лечење.

Прегледи се могу понављати колико је потребно, без ризика од оштећења ткива и органа.

Прегледе обављају лекари специјалисти:

Др сц. мед. Мирјана Добросављев, специјалиста радиологије, доктор медицинских наука, власник ординације.

Др мед. Славица Сотировић-Сеничар, специјалиста радиологије, сарадник, запослена у Клиничком центру у Новом Саду.

При заказивању пацијент добија упутство о прегледу, потребне савете за припрему пре прегледа и одређени термин.

Више о ординацији сазнајте на страници Опрема и врсте прегледа, а више о докторици Добросављев, на страници Др сц. мед. Мирјана Добросављев.

Све детаљније информације можете пронаћи на нашем сајту.