ОРДИНАЦИЈА ЗА ГЕНЕТИКУ И ПЕДИЈАТРИЈУ ДР ПОПИЋ - ПАЉИЋ

Адреса: Војвођанских Бригада 11, Нови Сад
Нови Сад Телефон: 021/472-10-80
Телефон: 021/472-10-81
Телефон: 065/472-10-80
Емаил: kontakt@genetika.co.rs
Веб: www.genetika.co.rs
4/ 5stars

Ординација за генетику и педијатрију др Попић - Паљић

ОРДИНАЦИЈА ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ И ГЕНЕТИКУ СЕ НАЛАЗИ У УЖЕМ ЦЕНТРУ ГРАДА НОВОГ САДА, У УЛИЦИ "ВОЈВОЂАНСКИХ БРИГАДА" бр 11. ЦИЉ ПОСТОЈАЊА ОВАКВЕ ВРСТЕ ОРДИНАЦИЈЕ ЈЕ РАЂАЊЕ ШТО ВЕЋЕГ БРОЈА ЗДРАВИХ БЕБА И ЊИХОВО ШТО ЗДРАВИЈЕ ОДРАСТАЊЕ.

БРИГУ О ВАШОЈ ДЕЦИ ВОДИ ПАЖЉИВО ОДАБРАН СТРУЧНИ ТИМ. ЉУБАЗНОСТ ОСОБЉА И ПРИЈАТНА АТМОСФЕРА У ОРДИНАЦИЈИ ЧЕ СВАКУ ПОСЕТУ УЧИНИТИ ЛЕПОМ ВАМА И ВАШОЈ ДЕЦИ.

У времену у којем живимо брига о здрављу се мора састојати од превенције а не лечења! Превенцију је могуће спроводити пре зачећа , током Трудноће, након родјења и до краја живота. Путем генетског саветовања започиње превенција пре и након зачећа до родјења здраве бебе! Након родјења саветовање и контроле у педијатријској ординацији омогућавају вашој беби да одрасте у здраво дете.

Дани трудноће су радост али и брига свих будућих родитеља. Желимо да сваког момента уживате у тренуцима када се Ваше дете развија и расте и стрпљиво са будућим родитељима чека свој најбитнији тренутак у животу РОЂЕЊЕ. Ординација за генетику ће вас упутити у могуће токове развоја вашег детета кроз генетску историју његових предака. Могуће је утврдити склоности ка појединим болестима и радити на:
* превенцији рађања болесних,
* спречавању развоја болести код рођених са појединим наследним болестима и
* одлагању развоја болести.

Брига о здрављу детета све родитеље окупира. Најсигурнији начин да своје малишане заштитите су превенција и избегавање болести. Стручан савет и помоћ у свим фазама развоја детета је задатак наше ординације за педијатрију. Настојимо да Вам што боље пружимо нашу стручну помоћ и знање, како би са што мање непријатности прошли кроз све фазе развоја Вашег детета. Тим стручњака различитих спецјалности води бригу о појединим сегментима здравља Вашег детета.

ГЕНЕТСКО САВЕТОВАЛИШТЕ

Осигуравање здравог потомства са високим степеном сигурности се постиже путем генетског саветовања које би требало да продје сваки брачни пар.
Током разговора у саветовалишту на основу година брачног пара, занимања, породичног стабла и изложености штетним чиниоцина у трудноћи, генетичар сазнаје које евентуалне проблеме могу трудница и будућа беба имати те јој даје смернице за одговарајуће испитивање и избегавање штетности.

КО И КАДА ТРЕБА ДА ПОСЕТИ ГЕНЕТСКО САВЕТОВАЛИШТЕ

Посету генетском саветовалишту неки брачни парови треба да обаве пре трудноће уколико сами или у породици имају проблем са аномалијама, наследним болестима, болестима које се нагомилавају у породици или постоји могућност да болести које постоје у породици имају наследну основу.
Савремене методе у генетици омогућавају да поједини брачни парови који се раније не би одлучили да буду родитељи остваре родитељство без проблема.
Иако сматрам да висок стандард здравствене заштите подразумева да сваки брачни пар продје генетско саветовање, они којима је то неопходно су следећи брачни парови:

БРАЧНИ ПАРОВИ КОЈИМА ЈЕ НЕОПХОДНО ГЕНЕТСКО САВЕТОВАЊЕ
- они који већ имају једно болесно дете,
- код којих у породици постоји особа са наследном болешћу или аномалијом,
- где је један од супружника носилац поремећаја наследног матерјала (хромозома)
- они где је супруга напунила 33 и више или супруг 45 и више година,
- са поновљеним угинућима плода или мртвородјеном децом,
- који пате од стерилитета
- трудноће настале вештачком оплодњом,
- у чијим породицама има нагомилавања појединих болести,
- у чијим породицама постоје особе са заостајањем у физичком, психичком - или менталном развоју,
- труднице које болују од хроничних болести, које су у току трудноће
- узимале лекове или дрогу, које су изложене хемикалијама,инфекцијама и зражењу.

МЕТОДЕ КОЈЕ СЕ ПРЕДЛАЖУ МЛАДИМ БРАЧНИМ ПАРОВИМА

Ове методе подразумевају експертни ултразвук и биохемијске методе. Са 12 гн се уради експертни ултразвук на коме се откривају тзв. маркери хромозомских аберација. Примери су дебљина бебиног врата и дужина носне кости.
У исто време се извади крв на тзв. Доубе тест. Са 16 гестацијских недеља се ради тзв Трипле тест. Када су налази експертног ултразвука и биохемијских тестова уредни, поремећај наследног матерјала је искључен са око 90%, 10% ризика брачни пар преузима на себе. Уколико је неки од маркера патолошки, предлаже се и младој трудници провера наследног матерјала бебе .
Они брачни парови који желе 100% сигурност одлучују се на анализу ћелија плодове воде.
- Брачном пару се саопшатава ризик од болести и евентуални ризик од метода како би супружници сами одлучили који ризик могу да прихвате.
- Након добијања налаза, уколико је беба болесна, супружници се сами одлучују да ли ће бебу задржати или не на основу комплетне информације коју у саветовалишту добију.

УВЕК ТРЕБА ИМАТИ НА УМУ ДА ЈЕ ВЕ?ИНА БЕБА ЗДРАВА ! ПРОВЕРА ЈЕ ПОТРЕБНА КАКО БИ СМО БИЛИ СИГУРНИ У ЗДРАВЉЕ БЕБЕ.

МЕТОДЕ ПРЕНАТАЛНЕ ДИЈАГНОСТИКЕ

Уколико се ради о брачном пару који већ има дете са поремећајем наследног матерјала (хромозома), пару где трудница има ризик од година да добије овакво дете или је један од супружника носилац \"мирне\" промене наследног матерјала (то је промена која носиоца не угрожава али исти има висок ризик да добије болесно потомство), оваковом пару се предлаже једна од метода којима се ради провера наследног матерјала, (хромозома) путем кариотипизације, најчешће из ћелија плодове воде, ресица постељице или крви плода.
Узимање плодове воде се назива амниоцентеза, ради се под контролом ултразвука што зна?и да је безбедно за бебу (НЕ боде се беба, пошто се под ултразвуком види где је), узима се 20мл плодове воде.Узимање није болно јер у трбушном зиду нема много нерава. Ова метода се ради измедју 16 и 18 те гестацијске недеље. Ризик од метода је мањи од 0,5%.
Резултат анализе у нашој ординацији се добија за 8-10 дана.
Узимање ресица хориона (плаценте) се ради измедју 11 и 13 те гн, такодје под контролом ултразвука. Раније узимање се не препоручује јер носи одредјене ризике. Резултат анализе се у нашој ординацији добија за 1-2 дана.
Са 22 и више гестацијских недеља се ради кордоцентеза-узимање крви плода из пупчаника, под контролом ултразвука.Ризик од методе износи око 1%. Резултат анализе се у нашој ординацији добија за 3-4 дана. Метода је осмишљена због наследних болести крви али се може по потреби урадити и код сумње на поремећај хромозома.

Навећи број деце добијају родитељи измедју 20 и 30 година, пошто су у већини, то је разлог да и највећи број болесне деце добију они. За њих су уведене тзв.\" скрининг методе\" за превенцију радјања деце са поремећајем наследног матерјала.

ПЕДИЈАТРИЈА

Драги родитељи, дозволите да Вам искрено честитамо на рођењу вашег детета и пожелимо Вама и Вашем детету све најбоље у будућности. Током раста и развоја детета појављују се проблеми и недоумице које треба на што лакши начин и што пре разрешити. У том циљу у ординацији за педијатрију Вам нудимо:
- Праћење раста и развоја детета од рођења до краја адолесценције,
- Превенирање болести путем:
- саветовања у вези неге и одгова новорођенчета,
- саветовања у вези исхране и превенције рахитиса и каријеса,
- као и других проблема који се током развоја детета појављују.

Рано препознавање и лечење болести је такође значајно у побољшању здравља деце.

Поред педијатријских нудимо и прегледе субспецијалиста из појединих области предијатрије. Уколико у нашој ординацији проблем не може да се реши упутићемо Вас на право место.