ВИНАРИЈА ИВАНОВИЋ

Адреса: 10. август 18, Александровац
Александровац Телефон: 063/528-246
Телефон: 037/3555-033
Емаил: kontakt@ivanovicvino.com
Веб: www.ivanovicvino.com
4/ 5stars

Вино које пијеш у себи носи причу земље из које поникне лоза, сунца које залије зрна, климе која му даје мирис и руку човека који му даје укус.

Вина која представљамо су родом из жупе, мале питоме котлине оивичене са севера обронцима Гоча, са југа Копаоником, а са запада заштитником целе жупе, Зељином.

Производња грожђа и вина почела је још доласком Римљана у ове крајеве, а прва српска сведочанства о производњи вина у Жупи налазе се у Повељи Стефана Немање из XИИ века, у којој жупске подруме и винограде поклања манастиру Студеници. Ношена бурним догађајима, породица Ивановић се око 1814. године досељава у Козетин (данашњи Александровац) и од тада до данашњих дана генерације Ивановића баве се производњом грождја и вина. Драгослав И. Ивановић по повратку из Првог светског рата, 1919. године оснива винарско-ракидјијску радњу.

Основана фирма брзо напредује и године 1939. и 1940. достиже производњу од 500.000 литара вина. После Другог светског рата, одлукама власти производња замире. Године 1996. његов унук Драгослав И. Ивановић враћа се у Жупу, из прашњавих фиока вади старе дедине рецепте и обнавља породичну традицију.

Вино има моћ да спаја људе, чудном игром судбине љубав према вину и традицији спојила је 2002. године три пријатеља из Француске и Италије (Еммануел Коениг, Цириле Бонгирауд и Лорензо Маини) и једног Србина (Драгослав Ивановић) у настојању да споје чувену бургундску винску културу са оним сто се у Жупи негује вековима.Уз минимално мешање у природне процесе током прераде грождја и ферментације шире, производе се вина на истински традиционалан начин, која у себи носе сву љубав и пажњу уложену током настајања и сазревања.

Филозофија оснивача винарије, Драгослава Ивановића, да се вино производи у винограду дословно се поштује; род грождја је строго контролисан, а пре винификације остећена и зелана зрна се одстрањују.

 

Povratak na: Vinarije Aleksandrovac