VINARIJA RADULOVIĆ

Adresa: Crnomasnica, Negotin
Negotin Telefon: 019/3530-530
Telefon: 063/485-011
Email: sr@vinorad.com
Web: www.vinorad.com
4/ 5stars

Vinarija Radulović se nalazi: 50km od Zaječara, 27km od Negotina na desnoj obali reke Timok, na nadmorskoj visini od 185m.

Vinarija Radulović je mala vinarija koja proizvodi visoko kvalitetna vina.

Trenutno možemo da Vam ponudimo dve vrsta vina Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

U Vinariji Radulović možete da degustirate vina uz dobru hranu u samom vinogradu.

CHARDONNAY

Za ovo penušavo belo vino plemenitog ukusa i mirisa od naročite sorte belog grožđa, verovatno nastale naturiranjem pinot noara ne morate da idete daleko. Sa lakom kiselkastom nijansom u ukusu i zlatno žutom bojom brzo će Vas osvojiti. Naravno, starenjem postaje sve bolji. Služi se iz posebnih čaša, najbolje iz čuvenih RIEDEL čaša koje se prave u Austriji. Najbolje ide uz plodove mora, plavu ribu na žaru, brodet, rakove, škampe. Odlično je i kao aperitiv.

CABARNET SAUVIGNON

Jedno od najpoznatijih i najpoštovanijih vina na svetu, u najboljem domaćem izdanju. Veruje se inače, da svoje ime duguje francuskoj reči SAUVAGE, što znači DIVLJAK. Zaista neverovatno je snažnog, ali ipak suptilnog harmonično suvog ukusa. Čuva se u posebnim buradima, a koliko je koristan za srce i dušu ne treba ni govoriti. Služi se uz crveno meso, divljač, ribu, lazanje, odabrane vrste sira, a idealna temperatura je +16°C.


VINARSTVO U NEGOTINSKOJ KRAJINI

Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba, po svemu sudeći od 3. veka.

Sedamdesetih godina 19. veka, Krajina se pojavljuje kao izvoznik vina u Francusku, Austo-ugarsku, Nemačku, Rusiju, domaća loza uzgajana je na pesku uz obale Dunava kojoj filoskera, koja je harala vinogradima Francuske, nije mogla da naškodi.

Od autohtonih i starih sorti neguju se bargina, začinak, prokupac, vranac i crna tamnjanika.

Bagrina daje belo vino koje ima zlatno žutu boju i karakteritičan buke.

Ovu staru sortu grožđa danas su zamenili rizling, sovinjon, semijon.

Začinak je sorta grožđa koja služi kao bojadiser.

Najčuvenije je vino od crne tamnjanike.

Sela na padinama oko reke Timok, Rajac, Rogljevo, Smedovac, Crnomasnica i Tamnič bogate vinarske istorije i veoma atraktivnih pimnica čine poseban deo vinogorja Negotinske krajine.

Ova sela imaju i najmirisnija crvena vina koja su srećan spoj dobre zemlje, puno sunca i nadmorske visine od 150-250 metara.

Veliki renome imaju vina dobijena od crne tamnjanike, prokupca, crnog burgundca i gamea, a danas se tu uzgajaju i Cabernet Sauvignon i Merlot.

Vina imaju intenzivno crvenu boju, prijatnog su ukusa i bukea.

Od belih vina poznati su bagrina, semijon, italijanski rizling, sovinjon i smederevka.

 

Povratak na: Vinarije Negotin